NieuwsSchorsing grensrechter

Drie jaar schorsing voor grensrechter die doelman bewusteloos sloeg – is dat voldoende?

De grensrechter die eind maart tijdens een amateurwedstrijd een doelman bewusteloos sloeg, krijgt een schorsing van drie jaar. Dat maakte de tuchtcommissie van voetbalbond KNVB woensdag bekend. De uitspraak steekt af bij de levenslange schorsing die de afgelopen jaren meermaals werd gegeven voor ernstige geweldsincidenten. Is drie jaar wel voldoende?

Hessel von Piekartz
Still uit de video waarin te zien is dat de grensrechter de doelman bewusteloos slaat. Beeld
Still uit de video waarin te zien is dat de grensrechter de doelman bewusteloos slaat.

Tijdens de wedstrijd tussen het Haarlemse Geel-Wit en het Hoofddorpse VV UNO ontstond na een overtreding een gevecht tussen spelers van beide partijen. In plaats dat hij het gevecht beëindigde, deelde de 34-jarige grensrechter – lid van Geel-Wit – zelf een klap uit. Hij sloeg de 24-jarige keeper van UNO hard op het achterhoofd. De doelman viel daarop bewusteloos neer. Hij hield een hersenschudding over aan de klap.

De schorsing van drie jaar is volgens een woordvoerder van de KNVB gebaseerd op de daarvoor gestelde richtlijnen. Daarin is onder meer opgenomen dat een grens- of scheidsrechter een hogere straf voor mishandeling kan verwachten dan een voetballer. Een schorsing kan hoger uitvallen als het slachtoffer letsel oploopt.

Behoorlijke sanctie

Binnen het tuchtrecht is drie jaar een ‘behoorlijke sanctie’, zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit. Toch vindt ze de mishandeling ‘heftig’, vooral omdat in dit geval de dader grensrechter is en de rust zou moeten bewaren. ‘De KNVB had hem ook voor het leven kunnen royeren’, zegt de hoogleraar. ‘Maar er zijn niet voor niets richtlijnen. Dat geeft een vorm van zekerheid en uniformiteit.’

Olfers denkt dat de grensrechter er een paar jaar geleden nog met een lagere schorsing vanaf was gekomen. ‘Eerder werden niet zulke zware straffen uitgedeeld. In de samenleving heerste het gevoel dat er te licht gestraft werd, daarom zijn de richtlijnen aangescherpt.’

Vooral de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 zorgde voor een omslag. Na de amateurwedstrijd in Almere tussen plaatselijke club SC-Buitenboys en het Amsterdamse SV Nieuw-Sloten werd de grensrechter aangevallen door diverse spelers van de bezoekers. Nieuwenhuizen kreeg onder meer trappen tegen hoofd en nek. Zes spelers en een vader werden veroordeeld voor doodslag. De veroordeelde voetballers kregen ook een levenslange schorsing van de KNVB.

De aangescherpte richtlijnen lijken effect te hebben. Uit cijfers van de KNVB blijkt dat het aantal ernstige incidenten op en rond het voetbalveld sinds 2011 afneemt. Waren er dat seizoen nog 485 ‘ernstige voorvallen’, in 2015/2016 was dat met 257 bijna gehalveerd.

Vervolging Openbaar Ministerie

Eerder werd de geschorste grensrechter al geroyeerd als lid van Geel-Wit. Erwin van Lent, secretaris van de club, vindt de schorsing van de KNVB dan ook ‘terecht’. Of de man na de drie jaar weer terug mag keren bij de club is nog niet duidelijk. ‘Daar moet de ledenraad over beslissen.’

Naast de schorsing en zijn royement wordt de grensrechter ook vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). In augustus komt de zaak voor de politierechter. Het OM houdt bij de strafeis mogelijk rekening met het succes van een bemiddelingspoging tussen de grensrechter en het slachtoffer. Volgens Van Lent van Geel-Wit hebben de twee inmiddels met elkaar gesproken en verloopt de bemiddeling ‘hartstikke goed’.

Verder lezen: Wat doet de KNVB nog meer tegen voetbalgeweld?

Naast een schorsing kunnen jonge voetballers ook een cursus van de KNVB en bureau Halt verwachten om hun agressiviteit te beteugelen. Amateurvoetballer Kretin Hachfi (18) moest naar zo’n cursus omdat hij na een wedstrijd een grensrechter sloeg. Kan de training geweld op het veld tegengaan?

Meer over