nieuws

Drie jaar cel voor WK-medewerker die opkwam voor arbeidsmigranten Qatar

De Jordaniër Abdullah Ibhais is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Hij was mediamanager in het organisatiecomité voor het WK voetbal, volgend jaar in Qatar. De 37-jarige Ibhais werd in 2019 opgepakt nadat hij zich had uitgesproken voor meer transparantie in de behandeling van arbeidsmigranten in de Golfstaat.

Jenne Jan Holtland
Abdullah Ibhais in 2020, foto uit privé-archief Abdullah Ibhais/ Beeld -
Abdullah Ibhais in 2020, foto uit privé-archief Abdullah Ibhais/Beeld -

Tot het vonnis kwam een rechtbank in de Qatarese hoofdstad Doha woensdag. Volgens verslaggever Olaf Koens van RTL Nieuws, aanwezig bij de beroepszaak, werd het vonnis in een halve minuut uitgesproken. Ibhais zelf is niet voorgeleid. Zijn broer Ziad Ibhais die namens hem het woord voert, zegt dat hij hem probeert te bereiken om het nieuws over te brengen.

Internationaal heeft de zaak van de Jordaniër tot veel consternatie geleid, omdat die de zorgen bevestigt over de mensenrechtensituatie in Qatar. De arbeidsmigranten uit Zuidoost-Azië die de stadions bouwen, worden vaak maandenlang niet uitbetaald, krijgen slecht te eten en wonen opgehokt in kleine kamers.

‘Dit is erg belangrijk’, twitterde de toonaangevende voetbalcommentator Gary Lineker dinsdag. ‘FIFA, help alsjeblieft.’ Het heeft weinig uitgehaald.

Tot nu toe heeft de internationale voetbalbond alleen in algemene bewoordingen laten weten de zaak te volgen. Andreas Graf, hoofd mensenrechten bij de FIFA, ging niet in op herhaaldelijke verzoeken van Ibhais om met hem in contact te komen.

Bewijzen

Noch Ibhais noch zijn advocaat kreeg de kans een verdediging te voeren. De autoriteiten schermden met een ‘dreiging voor de nationale veiligheid’, maar leverden geen bewijzen. Formeel is Ibhais veroordeeld omdat hij fraude zou hebben gepleegd bij een aanbesteding voor een socialmediacampagne en mensen zou hebben omgekocht.

Ibhais ontkent alle schuld. Gevreesd wordt voor zijn gezondheid: deze week is zijn vijfde hongerstaking. Uit protest over zijn lot drinkt hij alleen water met een zoutoplossing.

Meer over