Nieuws

Drie jaar cel voor Nederlandse Syriëganger die met vier IS-strijders trouwde

De 27-jarige Siobhan W. is donderdag veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan een voorwaardelijk. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat de vrouw ruim vijf jaar deel uitmaakte van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

Rechtbanktekening van Siobhan W. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Rechtbanktekening van Siobhan W.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Eind 2020 keerde de Syriëgangster terug naar Nederland, waar ze meteen werd opgepakt. Siobhan W. had zich bekeerd tot de islam toen zij in januari 2015 naar Syrië vertrok. Tijdens haar verblijf trouwde W. met vier verschillende IS-strijders. Zelf beweert W. dat zij in Syrië voornamelijk cupcakes bakte en voor haar man zorgde. Maar de rechtbank acht bewezen dat de IS-bruid zelf heeft bijgedragen aan de gewapende jihadstrijd.

Propaganda

Zo blijkt uit foto’s die ze verstuurde dat W. toegang had tot een wapen. Daarnaast voerde de Syriëgangster online propaganda voor de IS. Via berichten op sociale media probeerde W. anderen over te halen om naar het kalifaat af te reizen.

Na de val van het kalifaat bracht Siobhan W. de laatste twee jaar door in kamp Al-Hol, een detentiekamp in Noordoost-Syrië waar destijds zeker 24 andere Nederlandse IS-vrouwen zaten. Met behulp van smokkelaars wist W. uiteindelijk Turkije te bereiken, waar ze opnieuw vast kwam te zitten voor haar uitlevering. Door haar lange verblijf in detentie-omstandigheden valt de celstraf lager uit dan geëist.

Vriendin Laura H.

W. komt net als Nederlands bekendste Syriëganger Laura H. uit Zoetermeer. De jeugdvriendinnen vonden elkaar opnieuw in het kalifaat. In haar boek schrijft Laura H. dat zij samen met W. een mislukte vluchtpoging deed in 2015. Een jaar later slaagde H. er alsnog in om IS-gebied te verlaten met haar twee kinderen.

Zij werd eerder al veroordeeld tot twee jaar cel voor het voorbereiden van terroristische misdrijven. In tegenstelling tot Siobhan W. kon de rechtbank bij Laura H. niet bewijzen dat zij lid was van de terreurgroep.

Afgelopen april werd een andere IS-bruid, de 24-jarige Fatima H. uit Tilburg, nog veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Zij verbleef vanaf 17-jarige leeftijd twee jaar in IS-gebied als vrouw van een Belgische IS-strijder. Net als W. werd Fatima H. schuldig bevonden aan deelname aan de terreurorganisatie en het verspreiden van IS-propaganda.

Omdat Siobhan W. volgens deskundigen nog altijd het extremistische gedachtengoed aanhangt, moet de Syriëganger naast de celstraf ook verplicht in behandeling bij een forensische polikliniek.

Meer over