Drie jaar cel voor minderjarige in zaak-Joos

De 17-jarige verdachte Said B. is vrijdag in de zaak-Joos veroordeeld tot drie jaar celstraf. De 19-jarige hoofdverdachte Mohamed G. kreeg achttien maanden celstraf opgelegd. De rechtbank had G. een hogere straf willen opleggen, maar kon dat niet door de tenlastelegging door justitie...

B. heeft een cruciale rol gespeeld door de trap te geven waardoor Joos op de grond viel. De 19-jarige Mohamed G. kreeg achttien maanden celstraf opgelegd. De rechter acht hem schuldig aan het geven van twee schoppen aan Joos.

De rechtbank liet doorschemeren dat hij G. een hogere straf had willen opleggen, maar dat hij dat niet had gekund door de tenlastelegging door justitie. Het Openbaar Ministerie dacht dat doodslag bewezen kon worden, maar de rechtbank achtte in de zaak-G. alleen openlijke geweldpleging met enig lichamelijk letsel bewezen.

Volgens de rechtbank kon zij niet tot een ander oordeel komen, wegens de opbouw van de aanklacht tegen G. Deze was anders dan de aanklacht tegen Said B.

'Het OM vond het niet nodig de tenlastelegging uit te breiden met alternatieve varianten', aldus rechter N. Schimmel. Het vonnis voor G. is volgens de rechtbank maatschappelijk niet gewenst en 'is aan niet-juristen niet uit te leggen.'

De officier van justitie zag G. als hoofdverdachte en eiste daarom zeven jaar cel tegen hem, wegens doodslag. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor openlijke geweldpleging met enig lichamelijk letsel.

Persofficier van justitie D. Kruimel liet na afloop van de uitspraak weten dat het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep aantekent in de zaak tegen Mohamed G. Zij vindt dat de rechtbank de zaak-G. te formeel heeft beoordeeld. Het OM treft geen blaam, vindt Kruimel.

Twee verdachten werden vrijgesproken. Vier anderen werden veroordeeld tot celstraffen van negen tot twaalf maanden.

Meer over