Dreigt ook voor China 0-groei?

Het gemiddeld inkomen van de Chinezen is 8.000 dollar per jaar, eenzesde van dat in de VS of de eurozonelanden.

Maar nadat China in 2010 Japan had ingehaald als de één na grootste economie in de wereld, werd het land het nieuwe eldorado genoemd. Onderzoekers extrapoleerden de groei van de jaren daarvoor en kwamen met een steeds vroeger jaartal waarin China de VS zou inhalen als de grootste economie ter wereld.

Binnen enkele decennia zouden 1,3 miljard Chinezen van de Gobi-woestijn tot Hongkong op zaterdag hun supermarktkarretjes net zo vol laden als westerlingen. En er zou voldoende overblijven voor een Golf en twee tot drie vakanties per jaar.

Vorig jaar groeide de economie van China nog met ruim 10 procent. Maar dit jaar wordt de groei van China bijna elke maand naar beneden bijgesteld. Economen schatten de groei voor 2012 nu op hoogstens 6 à 7 procent. In gewone tijden zou die afkoeling niet onwelkom zijn. Maar op dit moment moet China de hele wereldeconomie op stoom houden. Als de economie in China stagneert, raken ook de VS een afzetmarkt kwijt, verliest Duitsland een van zijn grootste klanten, vallen de andere economieën in Azië terug en wordt zelfs het economische mirakel in veel Afrikaanse landen abrupt afgebroken.

Al sinds 2008 is China de enige nog soepel draaiende motor in de wereldeconomie. Toen de wereldeconomie in 2008 met 0,6 procent kromp, groeide China nog een uitbundige 9,2 procent. Maar nu pruttelt ook die motor. De industriële productie krimpt. De koers van de Chinese munt yuan of renminbi stijgt al negen maanden niet meer en is zelfs sinds begin september gedaald. Ook de enorme deviezenreserves van China, alleen al 3,5 biljoen in Amerikaanse dollars, stijgen niet meer. In het eerste half jaar van 2011 kwam daar nog 185 miljard dollar bij. In de eerste helft van dit jaar was dat nog maar 14,5 miljard dollar. In het tweede kwartaal was voor het eerst sprake van een daling. Bedrijven die opereren in China en hun dollars altijd meteen omzetten in renminbi's omdat de koers daarvan gereguleerd omhoog werd gebracht, houden nu hun kasgeld in dollars aan.

Sommige Amerikaanse instanties gaan al uit van een groei van 'slechts' 5 procent in de komende jaren. De denktank Brookings Institution voorspelde zelfs dat voor China een vorm van Japanse stagnatie dreigt - een decennia durende 0-groei - vanwege de enorme vergrijzing. Het aantal werkers tussen de 20 en 24 jaar zal dalen van 116 miljoen in 2010 tot 94 miljoen in 2020. Het kan zelfs teruglopen tot 67 miljoen omdat een groeiend deel van de bevolking een universitaire opleiding zal volgen. De economen die in 2010 de stijgende lijn doortrokken, zijn de demografische veranderingen vergeten, net als de politieke risico's en de Chinese spaarzin.

Ook extrapolatie is een slechte manier om in de glazen bol te kijken.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over