Dreigende man Bremen opgepakt na urenlange zoektocht

Een winkelcentrum in de Duitse stad Bremen is donderdagavond ontruimd door de politie. Een 19-jarige Algerijn die gezocht wordt door de politie zou er gesignaleerd zijn terwijl hij zich verdacht gedroeg, meldt de Duitse politie. Hij was ontsnapt uit een psychiatrische instelling waarbij hij riep 'ik blaas jullie op'. Na een urenlange zoektocht werd de man opgepakt in het treinstation van de stad, meldt de politie.

Politie-eenheden voor het winkelcentrum in Bremen dat ontruimd is in de zoektocht naar een ontsnapte psychiatrisch patiënt Beeld afp
Politie-eenheden voor het winkelcentrum in Bremen dat ontruimd is in de zoektocht naar een ontsnapte psychiatrisch patiëntBeeld afp

De man zat afgelopen weekend in politiehechtenis vanwege meerdere diefstallen, zei de politie. Hij zou toen sympathie hebben getoond met de schutter die vorige week negen mensen doodde in München en met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ook probeerde hij zichzelf meermaals te verwonden en bleek hij drugs gebruikt te hebben. Daarop werd hij overgeplaatst naar een psychiatrische instelling - hij zou een gevaar vormen voor zichzelf en anderen.

Bij het ontvluchten van de psychiatrische instelling in Nedersaksen riep hij: 'ik blaas jullie op'. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er niettemin geen aanwijzingen dat de Algerijn concrete plannen had voor een aanslag of banden met IS.

In eerste instantie werd de zoektocht stil gehouden, schrijft de Duitse krant Bild, maar woensdagavond ging de politie over tot de evacuatie van het winkelcentrum waar de verdachte zich zou ophouden. Hij werd uiteindelijk aangetroffen in het station van Bremen.

De politie in Bremen zei er geen aanwijzingen zijn dat er gevaar dreigt en ontkent ook dat het gaat om een anti-terreuractie.

Geweldsincidenten

Duitsland is in staat van paraatheid nadat in een week tijd vier geweldsincidenten plaatsvonden. Het begon in Würzburg, waar een Afghaanse jongen van 17 uit naam van terroristische organisatie Islamitische Staat met een bijl en mes vijf mensen verwondde.

Afgelopen vrijdag vielen in München negen doden toen een 18-jarige scholier om zich heen schoot in een winkelcentrum, waarschijnlijk uit rechts-extremistische overtuiging. In Reutlingen doodde een 21-jarige Syrische asielzoeker zondag een vrouw met een machete en verwondde twee anderen. In Ansbach liet een uitgeprocedeerde Syrische asielzoeker zondagavond een bom afgaan voor de ingang van een klein muziekfestival.

De Duitse regering maakte maandag bekend meer veiligheidsmaatregelen te zullen nemen bij vliegvelden en treinstations en willekeurige controles te gaan uitvoeren in grensgebieden.

Lees ook

Het is een week waarin Duitsland schrok, Duitsland rouwt, maar Duitsland zich vooral afvraagt: wat zien we hier, hoe noemen we deze bloedbaden? (+)

Door de geweldsincidenten in Duitsland van afgelopen week worden oude discussies opnieuw gevoerd. Zo wordt onder meer gesproken over binnenlandse inzet van de Bundeswehr en strengere wapenwetten. Een overzicht van de vragen die afgelopen dagen veelvuldig opdoken in Duitse media.

Meer over