Drang fietsen weg te halen wordt belachelijk

Hoera voor het initiatief van Ab Gietelink om protest aan te tekenen tegen de manier waarop Amsterdam denkt te moeten omgaan met geparkeerde fietsen (O&D, 16 april). Wanneer ze in Amsterdam 'fout' zijn gestald worden ze weggehaald en als je je fiets bij de Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale terugvindt, kun je die vrijkopen voor 10 euro.

De drang om overal fietsen weg te halen neemt ook buiten Amsterdam belachelijke vormen aan.

Zelf woon ik met veel plezier in het centrum van Nijmegen. Mijn voordeur bevindt zich aan een hofje aan de achterzijde van een grote winkelstraat.

Toen ik hier net woonde, parkeerde ik mijn fiets altijd in een fietsenrek naast de ingang naar het hofje. Dat rek is echter weggehaald, inclusief de fietsen die daar nog in stonden. Sindsdien zette ik mijn fiets altijd naast mijn voordeur tegen de gevel, net als de meeste andere bewoners. Dat gaf ook geen problemen, want er komen nauwelijks mensen en sporadisch verkeer kon er prima langs.

Toch werden wij onlangs door de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) gesommeerd onze fietsen voortaan elders te stallen, op straffe van inbeslagneming en boete. Omdat er geen rekken meer in de buurt van mijn woning zijn, vroeg ik aan de heren waar ik mijn fiets dan moest laten.

Ze vertelden mij dat ik die maar in de nieuwe fietsenkelder op Plein 1944 moest gaan parkeren. Ik was dan ook verbaasd toen ik erachter kwam dat deze stalling 2,50 euro per nacht kost (dat is dus 75 euro per maand en 900 euro per jaar!) en dat hij bovendien niet altijd is geopend.

Daarnaast is het verboden in deze stalling een fiets meer dan drie dagen achter elkaar te laten staan op straffe van, juist ja, inbeslagneming en boete. Pogingen mijnerzijds om samen met de gemeente tot een oplossing te komen voor dit probleem, dat alle inwoners van het centrum treft, hebben nog niets concreets opgeleverd.

In de tussentijd zet ik mijn fiets maar in een van de verder weg gelegen rekken die de gemeente nog wel heeft laten staan (en waar nu dus minder fietsen van winkelend publiek kunnen staan), terwijl de plek naast mijn voordeur verder toch nergens voor wordt gebruikt...

Scooters mogen in onze straat overigens wel blijven staan, want hoewel ze meer ruimte innemen, meer geluidsoverlast geven en slechter zijn voor het milieu, zou het weghalen ervan volgens de heren van de AFAC 'te zeer in de papieren kunnen lopen'.

Anna Lamers, Nijmegen

undefined

Meer over