Drama voor romantici

'Veel vrienden lachen me uit als ik La guerre du feu een van mijn favorieten noem.'

Een internetforumdeelnemer ondervindt dat 'prehistorische films' het moeilijk hebben serieus te worden genomen. In het jaar dat de film uitkwam (1981) verschenen nog twee films die lang in de oertijd speelden: Caveman en Mel Brooks's History of the World: Part I. Komedies, inderdaad.

De Franse regisseur Jean-Jacques Annaud (65) is niet bepaald de man van het subtiele gebaar. Hij maakt films zoals dat in de beginjaren werd gedaan, toen film nog dingen, mensen en werelden liet zien die we niet kenden, waarover we droomden. In beeldenreeksen waarin de makers werkelijkheid en fantasie vermengden tot een voorstelling die tot oh's en ah's bij het publiek leidde.

Een romanticus dus, die Annaud. En romantici lopen het risico uitgelachen te worden. Zo zou La guerre du feu zomaar pure camp kunnen worden. Het bij vlagen ontroerende neanderthalerdrama, waarvoor Anthony Burgess een primitieve taal ontwierp (benieuwd hoe de Duitse nasynchronisatie daarmee omgaat), zou makkelijk afgedaan kunnen worden als een mislukte Monty Python-sketch - beginnende tekenen daarvan zijn op internet al waarneembaar. Maar daar doe je dit verhaal over een stam die vuur bezit maar niet weet hoe je het maakt, toch tekort. Want wie bereid is tot overgave, gaat stilaan meeleven met de groep oermensen, hun ontdekkingen, strijd (want het vuur wordt door een vijandige stam gedoofd), lust, liefde, angsten en avonturen. Daar moet je dan wel een beetje romanticus voor zijn.

La guerre du feu (Quest For Fire) (Jean-Jacques Annaud, 1981) ARD, 00.35 uur.

Alle Anderen

(Maren Ade, 2009) Mooi geacteerd relatiedrama tegen de achtergrond van de Sardijnse zon. Op dat eiland viert een jong gelukkig echtpaar zijn vakantie. Dat geluk begint barsten te vertonen wanneer het stel vrienden tegen het lijf loopt. Niets nieuws onder de zon, wel herkenbaar leed, verdriet en romantiek.

Arte, 20.15 uur.

Rachel Getting Married

(Jonathan Demme, 2008) Sterke rol van Anne Hathaway, de actrice die opzichtig laveert tussen aalgladde publieksfilms (The Princess Diaries) en meer artistieke films (Brokeback Mountain). De verslaafde zus van de bruid valt in de laatste categorie. Het leverde haar een Oscarnominatie op. In de kleine film van regisseur Jonathan Demme (The Silence of the Lambs, 1991) is ze de levende herinnering aan een familiedrama dat geen van de betrokkenen ooit te boven is gekomen en dat dankzij haar een tamelijk fatale smet werpt op wat een feestelijke dag had moeten worden.

RTL 8, 20.30 uur.

undefined

Meer over