Draai je eigen Wedgwood

Toon mij uw Wedgwood en ik zeg u wie u bent. Gekozen voor het patroon Floral Tapestry? U bent Brits en borduurt in uw vrije tijd miniatuurschilderijtjes....

nell westerlaken

Josiah Wedgwood I (1730-1795) zou de actie wellicht met instemming hebben begroet, want de aartsvader van het serviesgoed was ook de uitvinder van de klantgerichte aanpak: hij introduceerde in zijn achttiende eeuw al een niet-goed-geld-terugsysteem.

Leven, werk en alles wat er gedurende drie eeuwen aan kopjes, schotels, zuurschaaltjes, vazen en fotolijstjes de fabriek verliet, is te bezichtigen in het Wedgwood Visitor Centre in Barlaston bij Stoke-on-Trent, een kilometer of twintig ten noorden van het Britse Stafford. Het centrum bevat veel oude en nieuwe collecties, en doet de kleurrijke geschiedenis van het familiebedrijf uit de doeken. Behalve het bedrijfsmuseum is de fabriek te bezichtigen, waar het proces van ruwe klei tot handbeschilderd tafelstuk is te volgen. Bezoekers kunnen plaatsnemen achter de draaitafel van de pottenbakker, om hun eigen Wedgwood te fabriceren. En er is natuurlijk ook een winkel.

Meer over