Draagmoeder (47) in Spanje bevrucht door anonieme donoren

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - Een Nederlands stel heeft een kind gekregen door in een Spaanse kliniek een draagmoeder van 47 jaar te laten bevruchten door twee anonieme donoren. Dat is in Nederland verboden, maar niet strafbaar. De maximale leeftijd voor draagmoeders in Nederland is 41, en van minstens één ouder moet het dna bekend zijn.

De gynaecologen die de draagmoeder hebben behandeld, uiten hun zorgen over deze gang van zaken vandaag in een artikel in het vakblad Medisch Contact. Ze vrezen dat meer 'wensouders' (ouders die wel een kind willen maar het niet kunnen krijgen) zullen uitwijken naar landen waar de regels omtrent donoren en draagmoederschap minder streng zijn. Deze zomer maakte Nieuwsuur een uitzending over een Spaanse vruchtbaarheidskliniek die in Nederland klanten wierf.

Een kind dat zijn afstamming niet kent, heeft meer kans op psychosociale problemen, stellen de gynaecologen. Ook het draagmoederschap is niet zonder risico en een uitgebreide screening vooraf is wenselijk. Die wordt in het buitenland vaak niet gedaan.

De 34-jarige Nederlanders, inmiddels de wettige ouders van het gezond geboren kind, namen hun toevlucht tot de Spaanse oplossing nadat andere manieren om een kind te krijgen waren gestrand. Een ivf-procedure mislukte en het adoptietraject, waaraan de ouders vervolgens begonnen, vonden ze te zwaar.

Daarop zou een 47-jarige tante zich hebben aangeboden als draagmoeder. Na de behandeling in Spanje klopte deze vrouw aan bij het Atrium Medisch Centrum in Heerlen voor begeleiding tijdens haar zwangerschap. Dat konden de gynaecologen haar niet weigeren: 'Een zwangere heeft in de eerste plaats recht op zorg en zij kreeg deze dan ook', schrijven ze in Medisch Contact.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten zeer veel waarde te hechten aan het recht van het kind om zijn of haar afkomst te weten. De minister vindt het onwenselijk dat Nederlandse stellen met een moeilijk vervulbare kinderwens naar het buitenland uitwijken, laat een woordvoerder weten.

Maar de minister acht de huidige wetgeving adequaat, dus is het 'onvermijdelijk dat er mensen zijn die ondanks waarschuwingen toch hun heil zoeken in het buitenland.'

undefined

Meer over