NieuwsAndrew Sabisky

Downing Street-adviseur weg wegens racistische en vrouwvijandige uitlatingen

Het initiatief van Boris Johnsons topadviseur Dominic Cummings om Downing Street te verrijken met ‘zonderlingen en buitenbeentjes’ is nog geen succes geworden. De door hem binnengehaalde adviseur Andrew Sabisky is maandagavond vertrokken wegens racistische en misogyne beweringen die hij enkele jaren terug heeft gedaan. Conservatieve bewindslieden vragen zich af of er geen antecedentenonderzoek meer plaatsvindt bij het aantrekken van personeel.

Premier Boris JohnsonBeeld AFP

In een blog had Sabisky zes jaar geleden beweerd dat er redenen zijn ‘om aan te nemen dat er significante raciale verschillen bestaan op gebied van intelligentie’, om eraan toe te voegen dat de mate ‘onderwerp van geleerd debat’ is. Rond dezelfde tijd had hij in een reactie op een internetartikel beweerd ‘dat er een groter percentage Amerikaanse zwarten dan witten bestaat met een IQ van rond de 75 of lager, zodanig dat we de grens van milde geestelijke achterlijkheid benaderen’.

De 27-jarige Sabisky, die een interesse koestert in eugenetica, pleitte eveneens voor geboortebeperkingen bij leden van de onderklasse. Vorig jaar nog stelde hij dat vrouwentopsport beter vergelijkbaar is met paralympics dan met mannentopsport. Tot verontwaardiging leidde ook zijn voorspelling, in een boekrecensie, dat het Verenigd Koninkrijk over een jaar of dertig een overwegend islamitisch land zal zijn, dit vanwege de geboortecijfers in de moslimgemeenschap.

Genant was een tweet waarin Sabisky de voormalige ministers van Defensie Penny Mordaunt en Gavin Williamson, die nog steeds in het kabinet zitten, omschreef als ‘echte imbecielen’.

De jonge adviseur, een zelfverklaarde ‘supervoorspeller’ op geopolitiek gebied, zei dat de citaten uit hun context zijn getrokken en dat hij het slachtoffer is geworden ‘van een gigantische karaktermoord’. Hij nam ontslag, naar eigen zeggen om geen belemmering te vormen bij het functioneren van de regering. Een woordvoerder van 10 Downing Street weigerde in te gaan op de vraag of de premier het eens is met de beweringen van Sabisky.

Bij het verlaten van zijn woning reageerde Cummings dinsdagochtend met een verwijzing naar een boek over supervoorspellers. ‘Lees Philip Tetlocks Superforecasters, in plaats van politieke analisten die geen idee hebben waar ze over spreken.’

De aanstelling van Sabisky heeft tot interne kritiek geleid. ‘Ik weet niet hoe deze man aan de horizon is verschenen’, zei bewindsman en partij-ideoloog Kwasi Kwarteng tegen Sky-TV, ‘hoe hij is binnengekomen. Wat ik wel weet, is dat zijn opmerkingen kwetsend en racistisch waren.’ Voorzitter Caroline Nokes van de parlementaire Gelijkheidscommissie zei ‘teleurgesteld’ te zijn in het zwijgen vanuit Downing Street. Sabisky, die niet in vaste dienst was, verblijft momenteel in de Verenigde Staten.

De affaire-Sabisky roept herinneringen op aan de eerste weken van Johnson als burgemeester van Londen, toen de ene na de andere adviseur moest vertrekken.

Meer over