Dow Jones

Van de vele honderden, zo niet duizenden indices die worden gebruikt om de stemming op allerhande financiële markten in kaart te brengen, is de Dow Jones Industrial Average verreweg de bekendste....

Het was Charles Dow die op het idee kwam om de koersen van een aantal aandelen bij elkaar op te tellen, en de som vervolgens door het aantal te delen: de geboorte van de beursindex. De eerste index, die Dow in 1884 construeerde, bevatte voornamelijk spoorwegondernemingen, de grootste bedrijven uit die tijd. In 1896 haalde hij het laatste niet-spoorwegfonds uit de index en startte de eerste sector-index.

De index telde in 1896, bij zijn ontstaan, twaalf aandelen uit verschillende sectoren. In 1928 was het aantal aandelen in de beursgraadmeter toegenomen tot dertig, en dat is nog steeds zo.

Anders dan bijvoorbeeld de Nederlandse AEX-index, die op basis van objectieve criteria als marktkapitalisatie en beursomzet wordt samengesteld, bepalen journalisten van de Wall Street Journal welke aandelen in de index worden opgenomen. Van elke industrietak kiezen zij het (in hun ogen) meest toonaangevende bedrijf. Maar vaak wordt de index niet veranderd. Meestal zijn alleen fusies en overnames aanleiding om de beursbarometer te herwegen.

Op dit moment maken onder andere Exxon (olie), IBM (computers), Disney (media), en Coca Cola (frisdrank) onderdeel uit van de Dow Jones. Het hoogste punt dat de index ooit bereikte was 11.723 punten. Dat was in januari van het vorige jaar.

Meer over