Dow Jones breekt door elfduizend-grens

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag omhoog geschoten doordat meevallende prijsstijgingen de angst voor inflatie wegnamen, en de kans vergroten dat Fed-voorzitter Alan Greenspan op 27 juni voor de zesde maal dit jaar de rente zal verlagen....

Van onze verslaggever

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in april met 0,3 procent gestegen, zo rapporteerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid woensdag. Analisten hielden rekening met 0,4 procent. De meevaller wordt vooral veroorzaakt doordat kleding en computers flink in prijs zijn gedaald.

De prijsstijging ten opzichte van april vorig jaar komt op 3,3 procent. Dat cijfer laat zien dat de VS zich ondanks de vele renteverlagingen nog geen zorgen hoeft te maken over dreigende inflatie. Dinsdag verlaagde de Fed het belangrijkste rentetarief - dat banken elkaar berekenen - met 0,5 procentpunt naar 4 procent. De meevallende prijsstijgingen geven Greenspan de ruimte voor verdere rentverlagingen om de stagnerende economie van de VS op gang te krijgen.

Analisten voorzien al het einde van de malaise. In het vierde kwartaal van dit jaar voorspellen ze voor de vijfhonderd grootste bedrijven een gemiddelde winstgroei van 8,9 procent. Dat is nog eens wat anders dan de 11,4 procent gemiddelde winstdaling die voor het huidige kwartaal wordt voorspeld. De Amerikaanse belegger werd er kooplustig van.

De belangrijkste index van Wall Street, de Dow Jones Industrial Average, schoot met 3,2 procent naar 11216,18 punten. Daarmee heeft de index sinds begin van dit jaar een winst van bijna 4 procent te pakken. De grote stijgers waren Caterpillar, Alcoa en American Express. Retailketen Wall-Mart was de enige achterblijver onder de dertig hoofdfondsen.

Technologiebeurs Nasdaq haalde de vooruitsnellende Dow al gauw in. De Nasdaq-index sloot 3,9 procent hoger op 2166,37 punten. Cisco Systems was weer eens het meest verhandelde fonds. De bouwer van internetapparatuur sloot met een winst van 6,7 procent op 20 dollar. Hewlett Packard, dat nabeurs een 65 procent lagere kwartaalwinst rapporteerde, won 5,2 procent.

Ook de farmaciebedrijven deden het goed. De Amerikaanse overheid heeft de regels versoepeld voor de behandeling van een te hoog cholesterolgehalte. Volgens onderzoekers zou daardoor het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen kunnen verdrievoudigen. Pfizer en Merck waren de grote winnaars.

Meer over