Douwe Egberts verhoogt prijs van pak koffie met dertig cent

Koffiefabrikant Douwe Egberts heeft woensdag de prijs van een pak koffie van 250 gram met dertig cent verhoogd. Een pak Aroma Rood Douwe Egberts kost nu 4,30 gulden, een gulden meer dan aan het begin van dit jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op de termijnmarkt in New York bereikte donderdag de prijs van koffie die in juli moet worden geleverd het hoogste niveau in twintig jaar. De notering ging naar 3,15 dollar per pound om later iets te zakken naar 3,08 dollar.

De handelaren zijn bang voor vorst in Brazilië, 's werelds grootste koffieproducent, op een moment dat de voorraden in Colombia bijna uitgeput zijn. Daardoor kan er een tekort ontstaan, wat de prijs op de termijnmarkt opdrijft. Speculanten anticiperen op de te verwachten schaarste door posities in te nemen. Op die manier drijven zij eveneens de prijs op.

Ook de sterke dollar werkt in het nadeel van bedrijven als Douwe Egberts, die ingekochte voorraden in 'dure' dollars moet afrekenen.

Het is de vierde keer dit jaar dat de prijs van een pak koffie omhoog gaat. Begin februari en begin april verhoogde Douwe Egberts zijn prijzen met een kwartje, op 7 mei met nog eens twintig cent. Nu is daar weer dertig cent bij gekomen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een marktaandeel in Nederland van bijna 70 procent. Prijsverhogingen van Douwe Egberts worden bijna altijd gevolgd door andere koffiebranders.

Meer over