Douche 2: de kop

Het dobberen in een badkuip raakt uit de mode...

Een befaamd ontwerper showde me zijn badkamer in het huis dat hij net een half jaar geleden had betrokken. Opvallend: geen badkuip. In plaats daarvan had hij gekozen voor een prominente douche met een douchekop ter grootte van een ontbijtbord. Dat hij tegelijkertijd een yuca laat profiteren van de douche stralen, is een kleine bijkomstigheid. Laten we zeggen, dat het het tropisch gevoel bij het baden aanwakkert, zeker als er een lichtkoepel boven de douche is bevestigd die het (zon)licht binnennoodt.

De brede douchekop deed zijn (her)intrede in het Amstel hotel dat na een ingrijpende verbouwing van twee jaar in 1993 weer open ging. Daarmee was een oude luxe van stal gehaald. Wie Villa Sonneveld in Rotterdam bezoekt, is getuige van de luxe die mijnheer Sonneveld zich al begin jaren dertig permitteerde in zijn zeegroen betegelde badkamer. Uit Amerika - waar hij als een van de Van Nelle-directeuren vaak verbleef - had hij een grote verwennerij uit de grand hotels overgenomen. Een stortdouche met maar liefst dertien koppen die je lichaam van alle kanten besproeien.

Dat het douchen van een dagelijkse routine geleidelijk is veranderd in een 'lijfelijke sensatie', doet vermoeden dat het dobberen in een badkuip uit de mode begint te raken. Wie heeft daar nog tijd voor? En belangrijker: wat moet je er na de eerste prettige vijf minuten doen, als tijdschrift of krant al zo vochtig zijn geworden dat de verveling begint toe te slaan? De brede douchekop, bij voorkeur in gezelschap van massagekoppen aan weerszijden, is dan een aangenaam alternatief. Was die douchekop eerst een privilege voor hotels en kuuroorden, nu komt hij ook in het bereik van de consument. Als de Gamma of Praxis zo'n douchekop in hun krantjes aanprijzen, weet je dat de brede verspreiding een feit is. Daarbij zullen de belangstellenden een bezwaar moeten accepteren. Bij dergelijke attributen hoort geen verstelbare stang. Overigens is dat met een breed uitwaaierende straal ook weer niet zo onoverkomelijk: klein of groot, dik of dun, er wordt altijd wel een lichaamsdeel nat gespetterd.

Rest het waterverbruik. Dat is waarschijnlijk het zorgelijkste aspect van de brede douchekop. Wat heb je aan een kop van 19 centimeter diameter als er een slap straaltje uitkomt? Installatie daarvan is alleen zinvol als de waterdruk op peil is (2 bar) en de warmwatervoorziening het aan kan. De Terrano douchekop wordt aangeprezen als een 'regendouche' met een capaciteit van 15 liter water per minuut. Dat schijnt waterbesparend te zijn, hoewel het natuurlijk ook samenhangt met de duur van de wasbeurt. Vooral jongeren douchen dat het een lieve lust is. Hygiëne is een groot goed, maar na tien minuten zou dat lijf toch schoon moeten zijn, zou je denken. Elke dag het bad laten vollopen is een nog grotere verspilling. Die gedachte moet de douche-gebruiker tot troost stemmen.

Meer over