Douai: Brabantse bussen doen het niet

De Noord-Franse gemeente Douai is zeer ontevreden over de bestuurderloze bussen van de Nederlandse bouwer APTS. De Fransen eisen 3 miljoen euro terug.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LISETTE VAN ENGELEN

AMSTERDAM - Vanaf 2013 zouden twaalf bussen zonder bestuurder de weg op gaan in Douai, een stadje ter grootte van Beverwijk. Al in 2010 leverde APTS, een dochterbedrijf van VDL, de eerste bussen. Die reden tijdelijk mét chauffeur omdat de software 'nog niet beschikbaar was'. Maar ruim drie jaar later zitten er nog steeds mensen achter het stuur van de bussen, zijn ze regelmatig kapot en eist de regio een deel van haar geld terug.

Om iedere 10 minuten een zelfsturende bus te kunnen laten vertrekken, ging het transportbedrijf van Douai acht jaar geleden in zee met APTS. De Fransen legden een speciale busbaan voor de automatische aansturing aan en kochten twaalf voertuigen van het Brabantse bedrijf.

Om daadwerkelijk om de 10 minuten een bus te laten rijden, zijn er zeven bussen nodig. Daarvan staan de meesten aan de kant. Volgens de Fransen zijn er momenteel drie beschikbaar. De bussen rijden op sommige dagen om de 20 of 30 minuten.

Ruud Bouwman, directeur van APTS, herkent deze klachten niet. 'Met de bussen is niks mis, behalve de software voor geleid rijden. Ze rijden zoals normale bussen in de dienstregeling.'

De verlate levering van de software is het gevolg van een moeizame samenwerking met de leverancier. Het ingenieursbureau dat de software moest ontwikkelen, beëindigde de overeenkomst met de busbouwers voor het werk was opgeleverd.

Bouwman zegt in gesprek te zijn met een nieuwe leverancier om de software alsnog af te maken. Ondanks het conflict met de Fransen ziet Bouwman nog genoeg kansen om de bussen met het nieuwe systeem de weg op te laten gaan: 'Afhankelijk van de onderhandelingen met de regio Douai zullen we ze in Frankrijk of daarbuiten inzetten.'

undefined

Meer over