Dorp wist van Joost en zijn 'bijen'

Een 60-jarige man uit Westkapelle heeft bekend mogelijk honderd jongens te hebben misbruikt. Iedereen in het streng gelovige dorp had er weet van: 'Je lapt er een ander niet bij.'

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER DE GRAAF

WESTKAPELLE - Eigenlijk wist iedereen in het Zeeuwse dorp Westkapelle wel dat Joost, de klusjesman, iets met jongens deed. 'Ach, dat weet ik al veertig jaar', zegt een inwoonster die met haar hondje over de Markt loopt. 'Als-ie wat kluste, waren er altijd van die gastjes bij', beaamt een man verderop.

'Toen ik hier 27 jaar geleden kwam wonen, werd er al gewaarschuwd voor die man', aldus een vrouw voor de Spar. 'Hij gaf ze friet en een drankje. Ze mochten meerijden in zijn wagen', vertelt een biljarter in het dorpshuis. 'Alle ouders waarschuwden hun kinderen: ga niet met die man mee', aldus een vrouw voor de protestantse kerk.

Echt verbaasd zijn ze dan ook niet dat het Openbaar Ministerie woensdag bekendmaakte dat een 60-jarige Westkapellenaar de afgelopen dertig jaar misschien wel honderd jongens heeft misbruikt. Vorig jaar september werd hij gearresteerd op verdenking van ontucht met twee minderjarigen. Maar tijdens de verhoren heeft hij gezegd dat hij veel meer slachtoffers heeft gemaakt, vooral in de leeftijd van 14 tot 17 jaar.

Slechts twee personen hebben vorig jaar aangifte gedaan. Waarom zo veel andere slachtoffers, of hun ouders, geen aangifte hebben gedaan, is voor het OM ook gissen. Heeft het te maken met de gesloten, zwaar christelijke dorpsgemeenschap: iedereen wist het, maar zweeg erover?

'We laten het blauw blauw. Daar praten we niet over', beaamt de vrouw met het hondje. 'Dat geldt zeker voor de oud-gereformeerden. Daar was-ie van. Je lapt er een ander niet bij.'

2.700 zielen

'Het is al jaren bekend dat er het één en ander is gebeurd', erkent ook Adri Kaland, voorzitter van de dorpsraad. Maar ook hij heeft nooit overwogen naar de politie te stappen. 'Ik heb hem niet dergelijke praktijken zien uitvoeren. Men zei het. Het was bekend. Iedereen kent elkaar.'

Volgens diverse inwoners van het 2.700 zielen tellende dorp was er ook geen sprake van ernstig seksueel misbruik. 'Als je in de auto zit met een minderjarige en je laat 'm zien, dat mag niet hè?', zegt de biljarter. Ook Westkapelle heeft nu zijn zedenzaak, maar 'het is niet zoals in Amsterdam.' De man vindt het 'een mediahype' en 'zwaar overdreven'.

'Hij had jongetjes rond hem als bijen', vertelt de vrouw voor de kerk. 'Maar ik heb begrepen dat hij niet zelf aan jongens heeft gezeten, maar dat hij wilde dat de jongens hem hielpen. Er werd altijd een beetje lacherig over gedaan.'

Of hij trakteerde de jongens in het café op limonade en chips en 'dan liet hij zijn broek zakken'. Of hij nodigde ze bij hem thuis uit, toen hij nog niet was getrouwd, en 'ging de rits weer eens open'. Hij zou jongens ook geld hebben gegeven. Toen hij trouwde, dacht zijn vrouw dat het wel zou ophouden. Maar het hield niet op. 'Het is een heel lieve man. Maar hij is ook ziek, en zielig.'

Volgens het OM was de ontucht minder onschuldig dan de geïnterviewde inwoners zeggen.'Het is eigenlijk alles behalve penetratie', aldus een woordvoerder.

Eerder veroordeeld

Begin jaren negentig is de man al eens wegens ontucht veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een verplichte therapie. Hij heeft zich ook moeten verantwoorden voor de kerkenraad van de oud-gereformeerde gemeente. Volgens bewoners is hij als lid geschorst, maar kwam hij nog wel in de kerk. Ze vinden de zedenzaak vooral 'sneu voor zijn vrouw'. Vandaag moet de verdachte voor de rechtbank verschijnen. Omdat de zedenzaak veel omvangrijker is dan gedacht, heeft het OM besloten al vooraf mededelingen over de zaak te doen. 'Omdat we denken dat het wel tot onrust in het dorp en onder mogelijke slachtoffers kan leiden.' Maar van enige commotie is woensdag in Westkapelle niets te merken. De bewoners ondervinden vooral onrust van de media.

Het OM heeft met de GGD een meldpunt geopend. Volgens de GGD zijn er woensdag 13 telefoontjes binnengekomen. Daarvan zeiden zes mensen dat ze slachtoffer zijn geweest. Eén persoon denkt na over aangifte.

undefined

Meer over