Dorien Pessers verkondigt achterhaald standpunt

De laatste alinea van Pessers column (Forum, 7 oktober) over The Time Bind. When Work Becomes Home and Home Becomes Work van Arlie Hochchild is me in het verkeerde keelgat geschoten....

Het achterhaalde oordeel dat de buitenshuis werkende vrouwen er de oorzaak van zijn dat kinderen vroeg of laat de rekening van de emancipatie krijgen gepresenteerd is onjuist, beledigend en rolbevestigend. De les is dus dat wanneer je roldoorbrekend bent, je vroeg of laat toch weer de kous op de kop zult krijgen. Helaas, er moet nog veel gebeuren.

VLEUTEN Ineke Glissenaar

Combineren

Zonder twijfel is het boek The Time Bind boeiende literatuur en bevat het een zinnige waarschuwing voor een verharding van de maatschappij, maar de stelling van Dorien Pessers dat de vernietiging van de gezinsfeer het kernprobleem is waar de Commissie Dagindeling zich mee bezig moet houden, wil ik tegenspreken.

Als werkende moeder (38) met een baby en een peuter zou ik toch erg veel baat hebben bij een maatschappij die iets meer is ingesteld op de wens ouderschap en betaalde arbeid op een goede manier te combineren.

Mijn wensen gaan niet zozeer uit naar een 24-uursmaatschappij, de slaap in de nachtelijke uren is mij daarvoor te lief. Maar een maatschappij waar het mogelijk is om zonder blijvende schade aan je carrière een aantal jaren wat minder te werken, zou mij een lief ding zijn.

DEN HAAG Rebecca Hamer

Meer over