Nieuws

Doortrekken A15 loopt opnieuw vertraging op

Het doortrekken van de snelweg bij Arnhem is opnieuw vertraagd. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat moet beter motiveren dat de extra stikstofuitstoot van de weg niet ten koste gaat van nabijgelegen Natura 2000-gebieden.

De A15 gaat vanaf knooppunt Ressen nu nog over in de N15. Beeld Hollandse Hoogte
De A15 gaat vanaf knooppunt Ressen nu nog over in de N15.Beeld Hollandse Hoogte

Dat heeft de Raad van State bepaald in een uitspraak woensdagochtend. Het rekenmodel dat de minister nu gebruikt om de stikstofuitstoot van de weg te meten, deugt volgens de Raad niet.

In de rekenmethode van het ministerie wordt de stikstofuitstoot van verkeer op meer dan vijf kilometer afstand van de weg niet meegerekend. Dat gebeurt wel bij het meten van de stikstofuitstoot van bijvoorbeeld veehouderijen of de scheepvaart. Volgens de Raad van State kan de minister geen goede verklaring geven voor dit verschil.

Grote gevolgen

De uitspraak van de Raad heeft grote gevolgen voor infrastructurele projecten in Nederland, omdat overal hetzelfde rekenmodel wordt gebruikt. De Raad geeft de minister een half jaar de tijd om haar besluit beter te motiveren of aan te passen.

null Beeld

Het doortrekken van de A15 is een van de grootste wegenbouwprojecten die op stapel staan in Nederland. Het stukje snelweg van 22,5 kilometer, dat dwars door natuur- en stiltegebied Rijnstrangen loopt, moet de A15 verbinden met de A12. De kosten van het project bedragen om en nabij de 1 miljard euro.

Tegen het tracébesluit zijn 44 beroepschriften ingediend met bezwaren over geluidsoverlast, aantasting van flora en fauna en de luchtkwaliteit. Die heeft de Raad van State nagenoeg allemaal ongegrond verklaard.

Lees ook

Ooit deed Gelderland alles om Rijnstrangen te beschermen, nu willen ze er een snelweg doorheen leggen

Wie bezit in Nederland de grond en wie kan bepalen wat er met die grond gebeurt?

Opnieuw actie voor bedreigd stadsbos: kom je aan Amelisweerd, dan kom je aan Utrecht

Meer over