'Doorrijden en niet omkijken'

'Ik was gewoon op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek. Dit had iedere burger kunnen overkomen', zegt VVD-wethouder Leon Pansters van Nuth....

Dinsdagavond om tien over elf verliet hij het sportpark van voetbalvereniging RKSV Minor, waarvan hij voorzitter is. Toen hij de Parklaan wilde op draaien, zag hij aan de rechterkant van de weg iets liggen, op het voetpad achter de rozenstruiken. Een stapel voetbaltassen, dacht hij aanvankelijk. Hij reed een paar meter terug.

Net toen hij wat beter wilde kijken, kwamen twee mannen met bivakmutsen uit de struiken. Ze deden aan beide kanten het portier open. De gemaskerde man aan zijn zijde richtte een pistool op zijn slaap. 'Ik mocht alleen maar vooruit kijken, vooral niet naar links', vertelt de wethouder. Twee tot drie minuten werd hij onder schot gehouden. Toen arriveerde een tweede auto.

Pansters werd gesommeerd 'weg te rijden en niet om te kijken'. De geschrokken wethouder reed trillend naar huis, waar hij de politie belde.

Was de wethouder getuige van een drugsdeal? Of betrapte hij criminelen bij het overladen van buit? De politie onderzoekt de zaak. In het belang van de zaak mag Pansters weinig details verstrekken over de bedreiging. O ja, toen hij wegreed hoorde hij nog een klap. Eén van de mannen had een deuk in zijn achterportier getrapt.

De pas aangetreden wethouder (intergemeentelijke samenwerking) geeft donderdagmiddag eigenlijk vooral een persconferentie om luid en duidelijk te verkondigen dat de bedreiging absoluut niets te maken heeft met de vestiging van een opvanghuis voor verslaafden in Nuth.

Ook waarnemend burgemeester Nuytens laat niet na dat te benadrukken: 'Binnen de gemeenschap van Nuth is het verhaal ontstaan dat de wethouder bedreigd is vanwege de komst van het zorgpension in de Stationsstraat. Dat is niet waar. Ik wil geen indianenverhalen, zo van: zie je wel, het zijn die mensen uit de Stationsstraat. Daarom verschaffen we duidelijkheid. We willen de discussie met de Stationsstraat zuiver houden.'

Enkele bewoners van de Stationsstraat ageren fel tegen het zorgpension voor vijftien verslaafden. Een paar weken geleden heeft de eigenaar van het beoogde opvanghuis nog aangifte gedaan wegens intimidatie. Gisteravond boog ook de gemeenteraad zich over het zorgpension. Maar die vergadering was al uitgeschreven voor het 'incident-Pansters', onderstreept burgemeester Nuytens.

Meer over