'Doorgeschoten privacydenken zorgt voor gevaar voor patiënten'

De ingezonden brieven van donderdag 10 september.

De plek waar een auto in een gat verdween voor het VU medisch centrum is afgezet met hekken. Beeld anp
De plek waar een auto in een gat verdween voor het VU medisch centrum is afgezet met hekken.Beeld anp

Brief van de dag: Onnodig levensgevaarlijk

Het blijkt ook in 2015 niet heel ingewikkeld om een volledig ziekenhuis stil te leggen en tot evacuatie te dwingen. Een gesprongen waterleiding bij de buren is al genoeg. Een evacuatie en overplaatsing van honderden patiënten als bij het VUmc geeft talrijke risico's door de 'overdrachtsmomenten'.

Ieder modern ziekenhuis is inmiddels gedigitaliseerd. Het aantal spelers op de markt van ziekenhuisinformatiesystemen is beperkt en er wordt gewerkt met vaste standaarden. In principe is het dus eenvoudig om het digitale dossier van iedere patiënt foutloos over te dragen aan een arts in een ander ziekenhuis. Terwijl iedereen langzamerhand toch zou moeten weten dat privacy een illusie is, is de wet- en regelgeving volstrekt doorgeschoten, waardoor een situatie als bij het VUmc onnodig levensgevaarlijk is.

De mogelijkheden om tussen zorginstellingen gegevens uit te wisselen, zijn volledig geblokkeerd. Technisch gezien kunnen dossiers en expertise zonder probleem veilig, efficiënt, snel, goedkoop en kwalitatief hoogstaand worden gedeeld. Maar door die doorgeschoten regelgeving is de praktijk in de gezondheidszorg vergelijkbaar met de jaren zestig.

Uiteraard is te hopen dat de hele ontruimingsoperatie van het VUmc geen slachtoffers eist. Zijn die er onverhoopt wel dan is het alleszins denkbaar dat die het gevolg zijn van onnodig slechte of onvolledige dossieroverdracht. Ongetwijfeld zal er een hoop gezwartepiet op gang komen over de schuldvraag van de gesprongen waterleiding. Dergelijke calamiteiten zullen zich echter altijd blijven voordoen.

Het is daarom een uitgelezen moment om de onmogelijkheid om tussen zorginstellingen patiëntengegevens uit te kunnen wisselen nog eens kritisch tegen het licht te houden. Juist daar zouden we de technische verworvenheden moeten omarmen in plaats van krampachtig vast te houden aan een situatie uit een ver verleden, met alle onnodige risico's (en kosten) van dien.

Erik-Jan Haanraadts, radioloog OLVG, Amsterdam

Verbijstering

Zwagerman kijkt ... nooit meer.

Ongeloof, verbijstering, verdriet, toen ik de Volkskrant uit de bus pakte en las: 'Joost Zwagerman overleden.' Naar zijn tweewekelijkse kunstrubriek keek ik altijd reikhalzend uit. Benieuwd naar wat hij nu weer had gezien, genietend van zijn bevlogenheid en het was altijd weer verrassend hoe hij ons lezers inspireerde met zijn kijk. Heel tragisch dat zijn eigen bevlogenheid is weggeraakt en hij zelf niet meer in staat bleek om te blijven kijken. Dank Volkskrant voor deze prachtige rubriek, dank Zwagerman dat je mij hebt leren kijken.

Marina Witvliet, Maastricht

De meester is niet meer

Zijn laatste kunstbeschouwing voor de Volkskrant verscheen op 11 augustus. Een betoog over Hollands licht in de schilderkunst en over Zero-kunstenaars die 'de werkelijkheid in essentie tonen'. Daarna werd het stil. Voor altijd. De meester is niet meer.

Wat overblijft zijn zijn boeken, essays, beschouwingen, beelden en geluidsfragmenten van zijn presentaties over kunst en de beleving ervan. Hij was een ongekend talent, een inspirator, die op een fascinerende wijze kunst wist te verkopen aan iedereen. Hij blijft een voorbeeld. Wat zou ik graag met een fractie van zijn bezieling mijn leerlingen willen vertellen over kunst.

Pascal Cuijpers, docent beeldende kunst, Herten

Vreselijk

Een aantal weken geleden noemde Joost Zwagerman in een artikel over Van Gogh haast terloops de titel van een boek over creativiteit en depressie: De Van Gogh blues - Creativiteit en depressie. 'Een zelfhulpboek voor creatieve geesten die lijden aan de blues die Van Gogh ook zijn leven lang in de greep hield. Stapje voor stapje biedt dit zelfhulpboek een uitweg.' (V, 28 juli)

Zijn in 2012 verschenen boek Kennis is geluk is geschreven in een depressieve periode en het gaf hem troost ('Het heeft me op de been gehouden'). Vreselijk dat zijn (zelf)kennis en zijn oog en zijn leven voor het schone hem niet uit het donker hebben kunnen houden.

Timia Rugenbrink, Dieren

Grootste blueskenner

Volgens de 'grootste blueskenner ter wereld', Guido van Rijn, zou ik in mijn biografie over Franklin D. Roosevelt hebben geschreven dat het een 'raadsel' is waarom zwarte Amerikanen bij de presidentsverkiezingen in 1936 overliepen van de Republikeinse naar de Democratische partij en massaal op FDR gingen stemmen (V, 9 september).

Toegegeven, soms kent een schrijver zijn eigen werk bar slecht. Maar in dit geval gaat die vlieger niet op. De passage over het raadsel komt nergens in mijn boek voor, en is kennelijk ontsproten aan Van Rijns fantasie. Wie de moeite neem p. 174-76 van mijn boek te lezen, vindt er een tamelijk plausibele verklaring voor het veranderde stemgedrag van de Afrikaans-Amerikaanse kiezers. Dat Van Rijn vervolgens in zijn Leidse proefschrift bluesteksten uit het interbellum heeft gebruikt om de kwestie nader toe te lichten en grondig uit te werken, is natuurlijk prijzenswaardig - vooral omdat ik destijds optrad als promotor.

Alfons Lammers, Otterlo

Kindershow

Het persoonlijk contact met de werkloze moet dus hersteld worden, zegt het UWV. Aanleiding is het relaas van Sjors van Beek (Vonk, 5 september). De vraag is of persoonlijk contact verschil maakt. Ooit werd mij tijdens een cursus van het UWV een vacature aangeboden. Het UWV weet dat ik tot 2013 radiopresentator was. Van serieuze uitzendingen, met nieuws en actualiteiten. En dus leek het deze instantie een goed plan dat ik me bij het Dolfinarium zou melden als presentator van een kindershow. Nadere bestudering van de vacaturetekst leerde dat deze presentator in die kindershow ook zelf zou optreden, met een rol: die van zeemeermin.

Wim Vriezen, Hilversum

Meer over