Door een oude theatertruc door beelden heenlopen

Met dank aan een oude theatertruc en secondelijm (pas op!) loopt Ernst Arbouw thuis door beelden heen.

De Pepper's Ghost-methode wordt gedemonstreerd in het Ruth Paine House Museum in Irving. Beeld ap
De Pepper's Ghost-methode wordt gedemonstreerd in het Ruth Paine House Museum in Irving.Beeld ap

Op internet circuleert de video Don't Panic - The Facts About Population van de Zweedse arts en statisticus Hans Rosling. Rosling is een geboren verteller en inhoudelijk is zijn verhaal de moeite meer dan waard, maar het gaat me hier even om de vorm. Tijdens zijn betoog - live, op een podium, voor een zaal met publiek - lijkt hij midden in zijn grafieken te staan. De plaatjes worden geprojecteerd in de lucht en Rosling loopt er al vertellend dwars doorheen, met uitgebreide armgebaren om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Twee vragen: hoe doet-ie dat, en kan ik het ook? Om met die laatste vraag te beginnen: ja, dat kan, maar op een podium, met levensgrote grafieken, heeft het wel wat voeten in aarde. Voor zijn projecties gebruikt Rosling Pepper's Ghost, een stokoude theatertruc met een schuine glasplaat en projector of een paar goed geplaatste lampen. Door de glasplaat zie je de achterkant van het podium terwijl je óók de weerspiegeling ziet van wat er in de coulissen gebeurt. Laat een acteur naast het podium rondjes lopen en het lijkt alsof hij op het podium staat (zie tekening). Projecteer de sheets van je powerpoint en ze lijken in de lucht te hangen als een tweedimensionaal nephologram.

Als je de truc op een podium wilt doen, heb je een enorm stuk glas of, beter, folie nodig en een theater. Het kan ook op iets kleinere schaal, met een smartphone en een oud cd-hoesje of een stuk perspex of, beter, een oude blisterverpakking. Snij met een stanleymes uit het cd-hoesje vier rechthoekige driehoeken met een basis van 6 centimeter en haal daar de bovenste 7 millimeter af. Snij vervolgens een grondplaat van ongeveer 8 bij 12 centimeter met in het midden een gat van 1 bij 1.

Lijm de driehoekjes met secondelijm tot een piramide en lijm die ondersteboven op het gat in je grondplaat. Dit is een beetje een priegelklus. Lees vooral de waarschuwing op de verpakking van de secondelijm. Alles wat er staat over vingers die binnen een paar tellen aan elkaar gelijmd zijn klopt. Weet ik nu.

Als de lijm is uitgehard (Niet! Eerder! Natuurlijk!), kun je de fakehologramprojector op het scherm van je telefoon zetten. Zoek een geschikt filmpje (bijvoorbeeld youtu.be/Y60mfBvXCj8), verduister de kamer, hou de telefoon op ooghoogte en laat je betoveren.

Maaktijd: een middag, inclusief anderhalf uur om de secondelijm van je vinger te krijgen.

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen
Meer over