Doodstraf voor officieren Pakistan die vliegdekschip VS wilden aanvallen

In Pakistan zijn vijf marineofficieren ter dood veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gewaagde aanval op een belangrijke basis van de marine. De geradicaliseerde militairen planden volgens de regering de bestorming in september 2014 van de marinewerf in Karachi. Ze wilden het oorlogsschip Zulfiqar overnemen om een Amerikaans vliegdekschip te torpederen.

Het vliegdekschip USS George H.W. Bush was indertijd actief in de Arabische Zee. Beeld US Navy
Het vliegdekschip USS George H.W. Bush was indertijd actief in de Arabische Zee.Beeld US Navy

De terdoodveroordeling wordt gemeld door de nieuwssite Daily Pakistan en Pakistaanse kranten.

Het vijftal was aangeklaagd wegens muiterij en samenzwering. Ook werden ze ervan verdacht banden te hebben met Islamitische Staat. Eerder werd gemeld dat de tak van Al Qaida in de regio achter de gewaagde aanval zat. De urenlange schietpartij op de werf verontrustte Pakistans westerse bondgenoten omdat het aantoonde dat de krijgsmacht geïnfiltreerd kon worden door jihadisten.

Extra verontrustend is dat Pakistan een kernmacht is. Maar volgens de regering zijn de kernwapens van het land goed beveiligd. Pakistan beschikt over naar schatting 120 atoombommen.

De rechtszaak, die geheim was, werd al op 12 april afgesloten. Familieleden bevestigen dat de officieren twee dagen later ter dood werden veroordeeld. Bij de aanval op de marinewerf, die werd afgeslagen, werden volgens de autoriteiten twee aanvallers gedood. Volgens andere berichten kwamen zeker tien aanvallers om het leven. De officieren die nu de doodstraf hebben gekregen, zouden later zijn gearresteerd.

Raketten

De plannen van de officieren om het door China gebouwde fregat Zulfiqar over te nemen, werden pas twee weken na de aanval bekend. Ze wilden de antischipraketten gebruiken om Amerikaanse marineschepen in de Arabische Zee, waaronder een vliegdekschip van de Vijfde Vloot, te torpederen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het geen enkele vijand van de VS gelukt een van Amerika's twaalf vliegdekschepen aan te vallen. Iran waarschuwt Washington al jaren dat het vliegdekschip dat de VS al jaren laten opereren in de Perzische Golf, bij een militair conflict zeker het doelwit zal worden. Iran beschikt onder andere over de zeer effectieve Chinese antischipraket C-802.

De Zulfiqar-fregat, die sinds 2009 operationeel is, is onder andere bewapend met de C-802. Een versie van deze antischipraket werd in 2006 gebruikt door Hezbollah om het Israëlische marineschip Hanis aan te vallen voor de Libanese kust. De Hanis vloog in brand en werd tot verbijstering van Jeruzalem lamgelegd. Bij de aanval, die door Hezbollah wordt beschouwd als een van de grootste successen op het Israëlische leger, werden vier Israëliërs gedood. Hezbollah kreeg de C-802-raket van Iran.

De tak van Al Qaida in de regio, AQIS, claimde in 2014 achter de aanval van de Pakistaanse officieren te zitten. Volgens Al Qaida waren ze zelfs erin geslaagd het schip over te nemen. 'Deze mujahedin hadden de controle over het schip en waren onderweg naar de Amerikaanse vloot toen het Pakistaanse leger ze stopte', aldus een woordvoerder van de beweging toen in een verklaring.

Het Pakistaanse marineschip Zulfiqar. Beeld Mak Hon Keong
Het Pakistaanse marineschip Zulfiqar.Beeld Mak Hon Keong
Meer over