Doodstraf in China wellicht zeldzamer

China gaat waarschijnlijk minder vaak de doodstraf uitvoeren. In 2003 werden circa vijfduizend mensen ter dood gebracht, meer dan het totaal aantal executies in de rest van de wereld....

Volgens de staatskrant Beijing Times heeft de hoogste rechter, Xiao Yang, deze week tegen een lid van het Nationale Volkscongres (het onverkozen 'parlement') gezegd dat hij de herziening wil bestuderen.

Xiao meldde het voornemen echter niet in zijn offici jaarverslag dat hij woensdag aan het congres voorlegde. Wel verklaarde hij dat er nog steeds te weinig toezicht is van zijn hof op de procesgang van de lagere rechtbanken. Rechters zijn volgens hem soms niet vakbekwaam en vonnissen onvoorspelbaar.

In 1983 kregen provinciale rechtbanken de bevoegdheid de juistheid van vonnissen zelf te controleren, in het kader van een verharding van de strijd tegen misdaad. De herziening zou goed passen in het offici streven van de nieuwe regering van president Hu Jintao om in China de rechtsstaat te verbeteren.

In 1997 werd het aantal doodstraffen al verminderd door de lat voor het vonnis hoger te leggen. Voor die tijd kon diefstal of vandalisme al tot de dood door de kogel of de injectiespuit leiden. Een inwoner van Peking kreeg zelfs de kogel omdat hij vrouwen in de billen had geknepen.

China's hoogste officier van justitie beloofde het Volkscongres woensdag dat de strijd tegen corruptie onverminderd zal worden voortgezet. De communistische partij vaardigde in dit verband vorige maand voor het eerste gedragsregels uit voor haar 68 miljoen leden. President Hu Jintao, die nu een jaar aan de macht is, wil ermee zijn geloofwaardigheid bij het volk verhogen.

Corruptie wordt door de meeste Chinezen gezien als het grootste struikelblok voor vooruitgang, aldus een opinieonderzoek door een staatsinstelling. De afgelopen vijf jaar werden ruim een miljoen partijleden betrapt op corruptie, ruim een kwart meer dan in de jaren ervoor.

Meer over