Doodsstrijd in de Adelaarshorst

Eens de beste van Nederland, nu vergane glorie in de eerste divisie. Voetbalclub Go Ahead Eagles moet wegens geldgebrek snijden in de selectie....

Op het terrein van de Adelaarshorst heerst ogenschijnlijk geen paniek. Ondanks het slechte nieuws werkt de selectie gewoon haar trainingen af. Spelers poseren in alle rust voor een fotograaf of zoeken vertier in een potje darten of pokeren in het spelershome.

Dat de club uit Deventer vorige week bekend maakte het contract van vier spelers niet te zullen verlengen, kwam niet als een donderslag bij heldere hemel. Het ergste leed is vorig jaar al geleden, toen de club dicht bij een faillissement was. De gemeente bood soelaas met een lening van anderhalf miljoen euro, maar gered is de huidige nummer elf van de eerste divisie nog lang niet.

Naast het vertrek van talenten als Ugur Yildirim (Heerenveen), Niels Wellenberg (FC Twente) en Michel Kruijer (MVV), blijven er vooralsnog acht spelers over voor volgend seizoen. Ook Hans Boersma, hoofd jeugdopleiding, vertrekt bij de club die in het verleden talenten voortbracht als Marc Overmars, Paul Bosvelt, Renijkelkamp, Victor Sikora en Oscar Moens. De functie van Boersma moet parttime worden ingevuld.

Slechts een ding telt dezer dagen bij Go Ahead: bezuinigen, voor 800 duizend euro. Terwijl in juli 2006 het nieuwe stadion klaar moet zijn. De Adelaarshorst voldoet niet meer. De hoofdingang aan de Vetkampstraat bestaat uit oud verroest ijzer. Op het terrein zelf valt op dat de materiaalhokjes op zijn zachtst gezegd een likje verf nodig hebben en binnen hangen vergeelde posters aan de muren, die de vervlogen tijden illustreren.

Maar vanwege de geldzorgen kan pas in het gunstigste geval in juli 2006 de eerste paal worden geslagen. Het beoogde aantal zitplaatsen (twaalfduizend) wordt waarschijnlijk met de helft gereduceerd. Aanvoerder Bram Marbus is het gewend. 'Toen ik hier kwam in 1997, en zelfs toen assistent-trainer Renijkelkamp hier nog speelde in 1981, zou er al een nieuw stadion komen.'

Twee jaar geleden werd, volgens Marbus, 'de hemel bestegen'. Er was geld genoeg voor acht nieuwe contractspelers een andere trainer, Robert Maaskant. Directeur Jacco Swart, die in juli 2003 werd aangesteld: 'Er is een ballon opgeblazen, die nu langzaam leegloopt.'

Gezeten in het 'bruin' ingerichte spelershome erkent ook speler Sieme Zijm dat er barre tijden op komst zijn. 'Het wordt heel moeilijk. De club zal inventief moeten zijn met het aantrekken van spelers.'

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat er gesprekken zijn met oud-werknemers Raimond van der Gouw (40), momenteel reservekeeper bij RKC, en FC Den Bosch-middenvelder Jan Michels (33). Sentimenten moeten de doorslag geven, aangezien een salaris van twintig-tot dertigduizend euro per jaar niet overtuigt.

Zijm signaleert een trend in de voetballerij. 'De tijden van transfersommen zijn voorbij. Ik heb geluk en verdien een goed salaris. Maar je moet vandaag de dag al blij zijn als je over een contract beschikt.

'Elk jaar vloeien zoveel spelers af. Kijk naar ex-Ajacieden als Arno Splinter of Rody Turpijn. Die zijn pas 25, 26 jaar. Er ontstaat een grote groep werkloze spelers, waaruit de clubs de besten kiezen. Op die manier hoeven ze geen contracten af te kopen.' Swart noemt het beste voorbeeld. 'Feyenoord wacht niet voor niets drie, vier jaar op Gabor Babos van NAC.'

Vorig jaar was de situatie nijpender. De gemeente redde Go Ahead een week voor het uitgeven van de KNVB-licenties en ook de sponsors kwamen alsnog over de brug. 'Er zijn zelfs brieven de deur uitgegaan met de tekst: asjeblieft, help ons. Je zult er niets voor terugkrijgen, maar de club blijft wel bestaan.' Desondanks leed Go Ahead een verlies van 2,1 miljoen euro.

Nu probeert de viervoudig landskampioen (de laatste titel werd in 1933 gewonnen) bovenal weer een gezonde vereniging te worden. Er wordt geschrapt in de kosten. Spelers met te hoge salarissen maken komend seizoen plaats voor voornamelijk jeugdspelers en aan secundaire arbeidsvoorwaarden, als het vergoeden van een lease-auto, wordt niet meer gedaan.

Maar ook in de lagere regionen van de vereniging is de malaise voelbaar. Vervoerskosten van de D-elftallen worden niet meer vergoed. De D1 werd bijna opgeheven, maar daar werd uiteindelijk toch vanaf gezien, toen het besef doordrong dat de jeugd dan naar concurrerende clubs zou vertrekken.

Aanvaller Marbus blijft, ondanks alles, nog een jaar bij Go Ahead. 'Maar je vraagt je af: wat heeft het eigenlijk nog voor zin?' Marbus beantwoordt zijn vraag echter in adem: 'Ik heb nog wel steeds plezier in het spelletje.'

Meer over