Doodse stilte in Arabische enclave

Alleen het klikken van fotocamera’s verstoorde vrijdagmiddag om 12 uur de twee minuten stilte op het Londense metrostation Edgware Road....

Van onze correspondent Peter de Waard

Precies een jaar geleden vonden hier zes personen de dood en raakten 163 gewond bij een van de vier aanslagen op een metrotrein. Citybankier Susanne Pell legde vrijdagmiddag hier haar bloemen neer. Zij zat ook in de trein, maar overleefde de aanslag. Sinds die dag heeft ze nooit meer met de ondergrondse durven reizen. ‘Ik hoop dat deze dag een bijdrage zal leveren aan mijn herstel’, zei ze.

Veel Londenaren – vooral in de omgeving van de drie metrostations en de plek waar de dubbeldeksbus werd opgeblazen – herdachten vrijdag de 52 onschuldige slachtoffers die naast de vier daders omkwamen bij de terreuraanslagen van 7/7. Premier Blair, die een plechtigheid bij de Londense brandweer bijwoonde, noemde het een dag van ‘nationale eensgezindheid’.

Politiecommissaris Sir Ian Blair waarschuwde dat Londen voorbereid moet zijn op een nieuwe daad van terreur. Hij erkende dat sinds juli vorig jaar het risico van een nieuwe aanslag ‘tastbaar is toegenomen’. ‘Ik ben bang dat we zullen moeten accepteren dat we voor enige tijd in een periode leven waarbij het gevaar van een aanslag heel reëel is’, stelde hij.

Donderdagavond werd op Al Jazeera nog een video uitgezonden, waarin Mohammad Sidique Khan – de man die trein bij Edgware Road opblies – dreigend verklaarde dat de aanslagen op de Londense metro slechts het begin van een campagne zou zijn.

Blair zei dat Scotland Yard in het afgelopen jaar drie aanslagen heeft weten te voorkomen.

De tweede man van Al Qa’ida, Ayman al Zawahiri heeft vrijdag op een videoband die via internet werd verspreid, verklaard dat twee van de Britse zelfmoordenaars waren getraind in kampen van de terreurorganisatie. Het betreft Shehzad Tanweer en Mohammed Sidique Khan. Volgens Al Zawahiri was Tanweer geschokt door de repressie van de Britten in Irak, Afghanistan en Pakistan.

Meer over