Doodrijden voetganger bestraft met acht jaar cel

AMSTERDAM - De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag acht jaar cel en tien jaar rijontzegging opgelegd aan de 20-jarige Mohammed el G. uit Beuningen, voor het doodrijden van een 50-jarige man op 15 januari in Nijmegen.


De zaak trok destijds veel aandacht, omdat El G. later personeel in het ziekenhuis bedreigde, en zijn familieleden journalisten van de regionale krant De Gelderlander hadden bedreigd.


El G. was met een kameraad op de vlucht met een gestolen motorscooter, nadat zij de politie tegen waren gekomen toen ze het hotel Belvoir wilden overvallen. De 19-jarige Mohammed A. kreeg twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor de geplande overval. Hij werd vrijgesproken van doodslag.


Het Openbaar Ministerie had respectievelijk 7 en 6 jaar geëist tegen El G. en A., omdat het volgens justitie onduidelijk was wie de bestuurder was. De Arnhemse rechtbank baseerde zich op een getuigenis van een medegedetineerde van El G. voor de overtuiging dat hij reed, en geloofde dat A. wilde dat hij stopte.


Tijdens de dollemansrit reed El G. door rood licht en botste vervolgens tegen de voetganger aan. Toen hij na het ongeval in het ziekenhuis belandde, bedreigde hij verplegend personeel, terwijl in de kamer naast hem de aangereden Arnhemmer bezweek aan zijn verwondingen.


Voor het bepalen van de strafmaat liet de rechter naast de overval, de aanrijding en de bedreigingen ook meetellen dat Al G. eerder geweld had gebruikt tegen zijn ex-vriendin en agenten. De rechtbank sprak van 'een schrikbarende stijgende lijn in ontoelaatbaar gedrag, die meer en meer getuigt van respectloosheid en onverschilligheid ten opzichte van het leven, de veiligheid en de eigendommen van anderen'.


Meer over