'Doodnormale' Zweed met oude Volvo, drankprobleem en 30 miljard

Ingvar Kamprad bouwde IKEA uit tot 's werelds grootste meubelketen. Na 70 jaar neemt hij afscheid.

LISETTE VAN ENGELEN

Eindelijk durft hij zijn handen van zijn succesvolle bedrijf af te trekken. Na zeventig jaar stapt IKEA-oprichter Ingvar Kamprad (87) uit het bestuur van 's werelds grootste meubelketen. Hij wordt opgevolgd door zijn jongste zoon Mathias.

Rond de opvolging van Kamprad heerste lang onduidelijkheid. Zijn drie zonen Jonas, Peter en Mathias laten zich bijna nooit in het openbaar zien. Slecht één keer werkten ze mee aan een interview, voor een boek dat vader Kamprad had goedgekeurd. Lang werd gedacht dat de oprichter niet opgevolgd zou worden door een van zijn kinderen. De topman was bang dat het de band tussen zijn zoons zou kunnen verwoesten. In 1998 gaf hij aan vroeger of later toch een van hen te zullen benoemen.

Nu kiest Kamprad nadrukkelijk voor Mathias. Zijn jongste zoon (44) werkt al sinds zijn jeugd bij IKEA. Voor het bedrijf zat hij jaren in het buitenland. Zo ging hij naar Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Nu zijn vader Inter IKEA Group verlaat, wordt Mathias voorzitter van het bestuur. Ook Peter (49) en Jonas (47) zijn actief binnen het bedrijf.

Kamprad noemt zichzelf de meest doodnormale man van Zweden. Zijn vermogen wordt geschat op 30 miljard euro, maar met zijn simpele kleding en oude Volvo lijkt de man inderdaad een gewone pensionado. Zo normaal dat in de Bredase IKEA-vestiging het verhaal gaat dat de topman eens uit het magazijn werd gezet. Kamprad had geen werkschoenen aan en niemand wist wie de man was.

De oprichter praatte veel met de media over persoonlijke problemen. Zo maakte hij geen geheim van zijn drankprobleem. Een voormalig medewerker beweert dat Kamprad deze problemen gebruikte als rookgordijn. Waar de baas liever niet over praatte, bleef geheim. Zo werd pas in 1994 bekend dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar pro-nazibijeenkomsten ging. Ook zijn manier van leiding geven was niet onomstreden. In de zeventig jaar dat hij het bedrijf runde kwamen er schandalen aan het licht over kinderarbeid, het ontduiken van belastingen, de verwoesting van beschermde regenwouden en corruptie. Toch bleef het bedrijf groeien en werd het de grootste meubelketen ter wereld.

Al jaren geleden droeg de topman zijn directeurschap van IKEA over. Op zijn zestigste besloot hij een stap terug te doen. Toch hield hij nog 27 jaar de touwtjes in handen door een belangrijke rol in het bestuur aan te houden. Van rust houdt hij niet: 'Dat leidt tot aftakeling.' Nu besluit de meubelman ook zijn bestuursfunctie neer te leggen. Toch is Kamprad nog steeds niet van plan te gaan luieren: 'Ik zie dit als het juiste moment om uit het bestuur te treden. Dit betekent echter niet dat ik stop met werken.'

undefined

Meer over