'Dood Munir was samenzwering'

De moord op de Indonesische mensenrechtenactivist Munir was een samenzwering. Tot die conclusie komt de door de Indonesische regering ingestelde onderzoekscommissie....

ANP

Usman Hamid van de commissie zegt in de krant tot geen andere conclusie te kunnen komen. ‘Van documenten, informatie- en communicatiemateriaal (waarbij agenten van de BIN zijn betrokken), komen we tot de conclusie dat de moord op Munir een samenzwering was.’ Ondanks herhaalde oproepen weigeren leden van de BIN hun medewerking, klaagt hij.

De 38-jarige Munir overleed op 7 september in een vliegtuig van de Indonesische maatschappij Garuda op de vlucht van Jakarta, via Singapore, naar Amsterdam. De activist werd vergiftigd met arsenicum. Munir was de oprichter van onder meer de mensenrechtenbeweging Imparsial en Kontras, de commissie voor vermiste personen en slachtoffers van geweld.

De commissie noemt overigens geen namen. Eerder kwam de politie met drie verdachte Garuda-bemanningsleden. Een van hen zit vast, naar de anderen wordt gezocht.

De regering besloot een commissie van dertien mensen in te stellen die een onafhankelijk onderzoek moest doen en zo de politie moest helpen. Het team kreeg tot 23 juni de tijd, maar volgens The Jakarta Post overweegt de Indonesische president om ze langer de tijd te geven.

Meer over