'Dood Bin Laden goed voor economie'

De olie- en goudprijs daalden en beleggers begonnen vandaag optimistisch aan de beurshandel nadat bekend was geworden dat terroristenleider Osama bin Laden dood is. De gevolgen voor de wereldeconomie lijken dus op het eerste gezicht gunstig.

ANP
null Beeld afp
Beeld afp

'Er is sprake van een pavlovreactie. Onder beleggers heerst opluchting, maar dat kan net als bij de arrestatie van Saddam Hussein in 2003 van korte duur zijn', zei hoogleraar en vermogensbeheerder Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor.

De Europese en Amerikaanse beurzen gingen voortvarend van start. De stevige opmars van de olieprijs kwam tot bedaren, evenals de stijging van de prijzen voor goud en zilver. Een vat ruwe Amerikaanse olie daalde aanvankelijk met bijna 2 procent. De prijs van een vat Brentolie ging eenzelfde percentage omlaag. Later op de dag kroop de olieprijs weer terug richting de niveaus van de week ervoor. In de maand april klom de prijs van Brent nog tot boven de 127 dollar, het hoogste niveau in 32 maanden.

Recordniveau
De prijs van goud viel van zijn recordniveau. Maar ook dat bleek van korte duur. Zilver, dat vorige week meer dan ooit tevoren kostte, verloor in de loop van de dag zelfs 11 procent in waarde en pakte gedurende de handel maar iets terug. Bij politieke spanningen vluchten beleggers in zogenoemde 'veilige havens' zoals edelmetalen, die dankzij hun schaarste waardevast zijn.

Ook analisten denken dat het optimisme rond de dood van Bin Laden het sentiment niet lang zal steunen. 'Het is een psychische en automatische reactie en we moeten zien hoe lang het standhoudt', zei analist Koen de Leus van KBC Securities.

Saddam Hussein
Bij de arrestatie van de Iraakse dictator Saddam Hussein in 2003 was er ook sprake van opleving op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten. De opluchting onder beleggers was slechts van korte duur; de juichstemming was een dag na de arrestatie alweer verdwenen. 'En dat gaan we naar alle waarschijnlijkheid ook zien rond de dood van Bin Laden', zei Huibers. 'Uiteindelijk blijft het een momentopname.'

De hoogleraar denkt dat de dood van Bin Laden een opsteker is voor het consumentenvertrouwen in de VS. 'Je kunt wel stellen dat Joe Sixpack hier vrolijk van wordt', zei Huibers.

Econoom Charles Kalshoven van het Economisch Bureau van ING denkt dat de dood van Bin Laden inderdaad goed kan zijn voor het consumentenvertrouwen, omdat mensen opgelucht zijn dat hij dood is. Aan de andere kant kunnen mensen zich op korte termijn juist zorgen gaan maken dat de dreiging groter wordt als er sprake is van wraakacties.

Kalshoven noemt het 'van belangrijke symbolische waarde' dat duidelijk wordt dat het verstoren van de internationale rechtsorde niet ongestraft blijft. 'Op de lange termijn is dat voor de economie misschien wel een plus.'

Meer over