'Dood Berezovski is geen moord'

Weer is er een opmerkelijk sterfgeval van een Rus in het buitenland. De dood van Boris Berezovski zou zelfmoord kunnen zijn, maar dat gelooft lang niet iedereen.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Britse politie heeft geen aanwijzingen dat Boris Berezovski is vermoord. Zaterdag werd het ontzielde lichaam van de 67-jarige oligarch op de vloer van zijn badkamer aangetroffen. Berezovski zou al enige tijd met zelfmoordplannen hebben rondgelopen. Dit alles heeft speculaties over mogelijk vals spel niet kunnen wegnemen.

Na de ontdekking heeft de politie de omgeving van Berezovski's landgoed nabij Ascot, net ten zuiden van Londen, meteen afgezet. De recherche speurde naar radiologische, chemische en biologische sporen. Berezovski was 17 jaar geleden in Rusland al eens het doel geweest van een bomaanslag. Hij overleefde die, maar zijn chauffeur werd onthoofd. Sinds 2000 woonde hij als politiek vluchteling in Engeland.

Het optreden van de politie heeft ook te maken met de dood van ex-geheim agent Alexander Litvinenko, die 6 jaar geleden in Londen stierf nadat hem een hoge dosis polonium-210 was toegediend. Litvinenko had ooit beweerd dat de Russische overheid achter een moordcomplot tegen Berezovski zat.

Er zijn dus genoeg ingrediënten voor een John le Carré-thriller. Enkele oude vrienden hebben bovendien beweerd dat de energieke en levendige Berezovski er de persoon niet naar is om aan einde aan zijn leven te maken. Maar de 67-jarige was de laatste tijd een schim van zijn vroegere zelf. Dat beweerde Forbes-commentator Ilja Zhegoelev, die vrijdagavond nog met Berezovski had gedineerd.

De Rus vertrouwde zijn landgenoot toe dat hij geen zin meer in het leven had. Het enige dat hij wilde was terugkeren naar zijn vaderland, ook al zou hem daar een rechtszaak wachten. Hij had Vladimir Poetin via een persoonlijke brief om vergiffenis gevraagd. Wat de president daarop heeft geantwoord, is niet bekend. Berezovski was moegestreden in Londen, waar hij zeker de laatste tijd steeds meer teleurstellingen te verduren heeft gekregen.

Berezowski verloor bijvoorbeeld een rechtszaak tegen collega-oligarch Roman Abramovitsj, wiens beschermheer hij ooit was. Rechter Elizabeth Gloster noemde Berezovski 'verward'. Volgens vrienden heeft dat de Rus mentaal gebroken. Vervolgens werd hij financieel kaalgeplukt door zijn jonge ex-geliefde Elena Gorbunova. Afgelopen week zag hij zich nog genoodzaakt Andy Warhols portret van Lenin te verkopen.

undefined

Meer over