Column

Dood aan de geruite lolbroek en de sneuneus

De 'horrorclown' verovert de wereld. Hij tekent de angst, en anders wel de hang ernaar.

Cor Witschge als Pipo de Clown in 'Pipo in West-Best', op 29 mei 1979. Beeld anp
Cor Witschge als Pipo de Clown in 'Pipo in West-Best', op 29 mei 1979.Beeld anp

de eerste clown die zich met zijn flapschoenen in mijn leven waagde, was Pipo. Geen grap kan ik me herinneren, maar wel de warme troost waarmee je als kleine jongen met je natte haren in slaap werd gesust met een welgemeend 'Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen'.

O, zoete jaren zeventig. Dag mammaloe. Dag Dikke Deur. Dag rare Klukkluk, mij zijn zeer van de gekke.

Waar is het fout gegaan? Op verjaardagsfeestjes. Ik ben dol op humor, vooral als die om te lachen is, maar nooit heb ik een spier kunnen vertrekken om de clownsfiguur. Bij Bassie & Adriaan was ik al afgehaakt. Allemachies, wat een zeldzaam slappe hap. Soms loop ik er per ongeluk nog een tegen het lijf, op een verregende braderie, gedrenkt in de geur van aangebrande hamburger. De clown is een beklagenswaardige figuur, een roodgeverfde sneuneus.

In 1996 al onderging Pipo zijn transformatie tot pedo in Oude Pekela. De sublimatie van een schrikbeeld - dat het fictie was, maakt het niet minder echt.

Opgestuwd door de filmwereld (Stephen King, een vleugje Joker, de psychopatische tegenstander van Batman), maakt hij nu slachtoffers over de hele wereld. Tot in Almere, Oss en Groesbeek - vooral in de provincie is de lolbroek in de mode.

Inmiddels is de heksenjacht geopend. Breda: 'Aangifte tegen horrorclown wegens aanranding'. Delft: '14-jarige jongen gaf 'horrorclown' klappen'.

Als ervaren nieuwslezer weet je het: een paar weken, dan is het over. Zo gaat het steeds: één 'gezinsdrama', één gepest kind dat voor de trein springt en je kunt de klok gelijk zetten op het bericht: 'Opnieuw drama in...'

Kopieergedrag, geïnspireerd door media, die met tijdelijk verhoogd enthousiasme ook maar slechts berichten wat er is gebeurd - zo is de vicieuze cirkel rond, totdat de spanningsboog het begeeft en het fenomeen in rook opgaat.

Tot die tijd gaan we nog een hoop lol beleven aan de horrorclown. Alleen de term al. Het tekent de angst en anders wel de hang ernaar. De politie is niet te beroerd olie op het vuur te gooien: 'Zojuist een killerclown aangehouden ism @RechercheZuid en @POL_Charlois', twitterde @PolitieFeijenoord.

Sapperdeflap.

NOS: Politie arresteert horrorclown, 'als signaal'. Een interessant gevalletje etnisch profileren. 'Politie arresteert burkavrouw, 'als signaal'. De NOS: 'De arrestatie is volgens de politie een signaal naar andere horrorclowns dat hun gedrag niet grappig is.'

Ik ben tegen de humorpolitie, maar nu maak ik graag een uitzondering. Alle clowns achter de tralies, uit naam van de geestelijke volksgezondheid.

Elke clown is verdacht. Wie zich verkleedt, heeft wat te verbergen. De wilde dieren zijn succesvol uit het circus verbannen, waarom de clown dan niet? Dood aan de geruite lolbroek en de sneuneus.

Bij zijn graf zing ik Ben Cramers De horrorclown:

Z'n hoed was te klein/ En z'n schoenen te groot/ Hij was maar een clown/ maar nu is hij dood.

Net goed. Prachtnummer trouwens.

Meer over