Dood 82-jarige gedetineerde roept vragen op over veiligheid gevangenis

De dood van een 82-jarige gedetineerde in de gevangenis in Zoetermeer roept vragen op over de veiligheid in gevangenissen. Een 25-jarige Hagenaar, volgens het Eindhovens Dagblad de man die onder andere vastzit voor het stalken van presentatrice Chantal Janzen, is zondag door een arrestatieteam aangehouden nadat hij de bejaarde man had neergestoken. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoe de steekpartij kon plaatsvinden, is niet onduidelijk. De Tweede Kamer wil opheldering over de oorzaak. 'Dit is behoorlijk heftig', stelt SP-Kamerlid Nine Kooiman, die net als de PvdA opheldering wil van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff. 'Je denkt meteen aan de bezuinigingen op het gevangeniswezen.' Ook het CDA wil van Dijkhoff weten of dit verband houdt met een te lage personeelsbezetting.

Tegen Omroep West zegt advocaat Sébas Diekstra dat hij niet verrast is door het geweldsincident. Van zijn cliënten heeft hij vaker signalen gekregen dat de situatie in de gevangenis niet veilig is.

De verdachte sloot zich na het incident op in een ruimte. Hij werd daar door het arrestatieteam weggehaald en meegenomen naar een politiebureau. De recherche onderzoekt de exacte toedracht. Er wordt onder meer bekeken hoe de verdachte aan een steekwapen heeft kunnen komen en waarom de twee in één ruimte verbleven.

Het drama zou zich hebben afgespeeld in de recreatieruimte, waar de dader zijn medegevangene met een mes te lijf ging. Een groot aantal agenten omsingelde zondag de gevangenis in Zoetermeer. Na afloop van het incident was de politie moeilijk bereikbaar vanwege politiestakingen dit weekend.

Geen apart regime voor bejaarde gevangene

Een bejaarde in detentie is in Nederland een uitzondering, maar voor gevangenen op leeftijd geldt geen apart regime. 'Gedetineerden worden van geval tot geval beoordeeld. Er wordt niet gekeken naar iemands leeftijd maar naar iemands persoonlijke omstandigheden. In de gevangenis zijn allerlei soorten van zorg beschikbaar', zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens cijfers van het gevangeniswezen zaten er in 2014 282 mensen in de gevangenis van zestig jaar en ouder, op een totaal van 9.909 gevangenen. In 2010 waren dat er 259 op 11.736 gevangen. In de leeftijd tussen de 30 en 39 jaar zaten vorig jaar 2.803 mensen in de cel.
In de gevangenis wordt wel rekening gehouden met speciale behoeftes.

'Als iemand bijvoorbeeld niet goed meer kan lopen, worden daar aanpassingen voor gedaan. Er zijn in de gevangenissen speciale medische voorzieningen voor mensen die dat nodig hebben en we hebben ook afspraken met gezondheidszorginstellingen. Mensen kunnen zelf of via hun advocaat aangeven hoe het gaat en of ze speciale zorg nodig hebben.'

Gevangen die te ziek zijn, kunnen verblijven op een aparte ziekenhuisafdeling. Gevangenen die langdurig ziek zijn, verblijven in het ziekenhuis in de gevangenis in Scheveningen. 'Als iemand niet meer in staat is om in de gevangenis te blijven, kan hij er ook worden uitgehaald. Als iemand bij voorbeeld dement of psychisch in de war is. Dit wordt dan door deskundigen beoordeeld. Deze mensen gaan dan naar een normale instelling.'

Meer over