Dood 5 Tamils onderzocht

De regering van Sri Lanka laat een onderzoek instellen naar de dood van vijf jonge Tamil-mannen maandag in de noordoostelijke havenstad Trincomalee....

Militairen zeiden dat zij om het leven zijn gekomen nadat een granaat ontplofte die zij bij zich droegen. Zij zouden volgens de militairen met de Tamil Tijgers van plan zijn geweest hun konvooi in een hinderlaag te lokken.

Volgens mensenrechtenorganisaties had het leger het vuur op de mannen geopend. ‘Wij constateerden bij een bezoek aan het mortuarium dat ze in het achterhoofd zijn geschoten’, zei woordvoerster Helen Olafsdottir van de Nordic Sri Lanka Monitoring Mission.

‘Een aantal van hen bleek schotwonden te hebben, en daarom heeft het ministerie van Defensie besloten de zaak tot de bodem uit te zoeken’, zei een regeringswoordvoerder gisteren.

Waarnemer Sjors Beenker van de Nonviolent Peaceforce bezocht gisteren in het ziekenhuis een overlevende van het bloedbad. ‘De 20-jarige student vertelde dat er vanuit een riksja een granaat naar hen werd gegooid. Vervolgens arriveerden militairen, die hen mishandelden. Vijf van hen werden van dichtbij doodgeschoten. Het zouden studenten zijn, die met de Tamil Tijgers niets te maken hebben.’

Het-staakt-het-vuren van 2002 staat onder druk nu het geweld in Sri Lanka weer oplaait in het conflict tussen de regering en de Tamil Tijgers, die voor een eigen staat vechten. In december kwamen 39 militairen om het leven door aanslagen van de Tamil Tijgers. EU-waarnemers waarschuwen dat er een nieuwe burgeroorlog kan uitbreken.

In november trad president Rajapakse aan na een stembusboycot van de Tamil Tijgers. Rajapakse wil harder optreden tegen opstandige Tamils. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat Rajapakse nu oproept tot onderzoek naar de dood van de vijf, om zijn regering vrij te pleiten voor de internationale gemeenschap.

Veel eigenaren sloten gisteren hun winkels in Trincomalee, uit protest tegen de dood van de mannen. Veel Tamils hingen een zwarte vlag uit om hun rouw te tonen.

Meer over