Donner wil Rotterdamse hennepaanpak in heel Nederland

Minister Donner van Justitie hoopt dat alle Nederlandse gemeenten het Rotterdamse voorbeeld voor het oprollen van hennepkwekerijen volgen. Rotterdam verhaalt de kosten van het ontmantelen en afvoeren van de plantages op de bewoner of eigenaar van het pand....

De minister was woensdag bij het oprollen van een kwekerij in een (onbewoond) woonhuis in de Rotterdamse Tarwewijk. Sinds het begin van dit jaar heeft Rotterdam al 32 soortgelijke plantages ontmanteld. De nieuwe aanpak, waarin politie, energieleverancier Eneco, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst samenwerken, is dit jaar - na een proef - officieel ingegaan.

Rotterdam vermoedt dat door de hele stad ongeveer 5000 kwekerijen zijn ingericht. Geen enkele hennepkwekerij zal het overleven in de stad, waarschuwde burgemeester Opstelten woensdag. De plantages noemt hij ‘totaal onaanvaardbaar’.

De burgemeester voorspelt dat de nieuwe aanpak een preventieve werking heeft. Rotterdam wil het kwekers totaal onmogelijk maken, zodat ze geen zin hebben meer ergens anders te beginnen. Het opdraaien voor de kosten, moet bewoners afschrikken een plantage in te (laten) richten. Opstelten: ‘We gaan effectief te werk.’ Daardoor krijgen politie en justitie nu de tijd de echte criminelen aan te pakken.

Donner prees de gemeente. ‘Rotterdam pakt het serieus aan.’ Van legalisering wil hij niks weten. Hij wil eerst de kwekerijen aanpakken en dan pas praten over problemen die zich misschien nog voordoen. Mensen, die het financieel vaak krap hebben, worden de criminaliteit in gezogen, stelt hij. Bovendien wordt volgens de minister in de kwekerijen veel meer geproduceerd dan in alle coffeeshops in Nederland wordt verkocht.

Volgens GroenLinks in de Tweede Kamer, die Donners uitlatingen reden vindt voor Kamervragen, kost de bestrijding van hennepkwekerijen enorm veel politie-inzet. Daardoor komt de politie aan niets anders meer toe als Donner alle hennepplantages aanpakt. Dat voornemen noemt Kamerlid Vos ‘volstrekt illusoir’, gezien de huidige politie-inzet tegen de hennepkweek en de teleurstellende resultaten daarvan.

Meer over