Donner: foto's veelpleger niet voor winkelraam

Winkeliers mogen wel gebruikmaken van foto's van veelplegers om hen te weren of te controleren, maar ze mogen de foto's niet voor het raam van hun zaak hangen....

Politie en het Openbaar Ministerie moeten terughoudend omgaan met foto's omdat de privacyregels dat voorschrijven, stelt de minister. Onder bepaalde omstandigheden kan justitie foto's van verdachten of veelplegers verstrekken aan winkeliers. Die mogen dan alleen beschikbaar zijn voor het eigen personeel, of voor andere winkeliers met wie wordt samengewerkt om winkeldiefstal te voorkomen.

Voor het raam hangen mag niet, schrijft Donner in antwoord op vragen van de Tweede-Kamerleden Van Heemst en Wolfsen (PvdA) en Vos (GroenLinks). De discussie over de verspreiding van persoonsgegevens van veelplegers ontstond dit jaar nadat de Utrechtse korpschef Vogelzang daarvoor had gepleit.

Het publiceren van foto's werkt vergissingen en eigenrichting in de hand, vindt Donner, en is daarom niet gewenst. Er zijn uitzonderingen denkbaar, maar dan gaat het om ernstiger delicten dan winkeldiefstal.

Meer over