Donner eist sluitende begroting van Sint Maarten

Minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) zal premier Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten vandaag tot de orde roepen over de nog steeds niet sluitende begroting van het eiland. Donner brengt deze week een werkbezoek aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Van onze correspondent Jean Mentens
Minister Piet Hein Donner Beeld anp
Minister Piet Hein DonnerBeeld anp


Een geërgerde premier Rutte liet vrijdag na de ministerraad weten dat Donner 'pittige gesprekken' moet voeren. 'Sint Maarten moet zich aan de afspraken houden.'

Het eiland, sinds oktober een autonoom land in het koninkrijk, had voor 2011 een sluitende begroting moeten hebben in ruil voor schuldsanering door Nederland. Dat is niet gelukt: er is een tekort van 18 miljoen euro op een begroting van 166 miljoen.

Onder curatele
Het College financieel toezicht (Cft) dat de begroting van Sint Maarten controleert, wil dat het eiland onder curatele van Nederland wordt gesteld. Volgens het College gaat Sint Maarten uit van een te hoge inkomsten­raming. De economische groei en de opbrengsten van een aantal maatregelen zouden te hoog worden ingeschat.

De Sint Maartense minister van Financiën Hiro Shigemoto zegt dat hij niet onder druk wil worden gezet. Hij weigert de belastingen te verhogen, nu de voedsel- en olieprijzen zijn gestegen.

Ook op de kleinere eilanden Saba, Bonaire en Sint Eustatius, die vorig jaar gemeenten van Nederland zijn geworden, rommelt het. Daar is het leven sindsdien veel duurder.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over