Donner: dossier atoomspion Khan vernietigd

Het ligt voor de hand dat het strafdossier van de atoomspion Khan is vernietigd. Dat heeft minister Donner van Justitie geschreven aan de Tweede Kamer, nadat de Rijksarchiefinspectie een onderzoek had ingesteld....

De Rijksarchiefinspectie heeft ‘geen enkel aanknopingspunt gevonden’ voor de gedachte dat de Amerikaanse Inlichtingendienst CIA hier de hand in heeft gehad, aldus Donner.

De zaak van de atoomspion, die Nederlandse kennis doorspeelde naar Pakistan, werd in augustus opgerakeld toen oud-premier Lubbers onthulde dat Nederland Khan in 1975 en in 1978 heeft laten lopen op verzoek van de CIA. De inlichtingendienst kon volgens Lubbers zo de handel en wandel van Khan blijven volgen.

Khan werd in 1983 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor diefstal van geheime informatie van de ultracentrifugefabriek Urenco in Almelo. Met behulp van die informatie kan een atoombom worden gemaakt. In 1985 sprak het gerechtshof Khan vrij, omdat er een vormfout was gemaakt.

Volgens Donner geldt een termijn van achttien jaar tot de zogeheten vonnisdossiers vernietigd worden. Het is aannemelijk dat de dossiers in achtereenvolgens 2001 en 2003 vernietigd zijn.

Donner wil nu de regels rond het vernietigen van de dossiers veranderen om herhaling te voorkomen. Er wordt gewerkt aan ‘landelijke criteria’ om strafdossiers met ‘bijzonder politiek, cultureel, maatschappelijk of wetenschappelijk belang’ te behouden.

Uit de brief van Donner blijkt dat flink de bezem wordt gehaald door oude dossiers bij de rechtbanken. De totale voorraad archief had in 2003 een lengte bereikt van 190 kilometer. Jaarlijks komt daar heel wat bij. Alleen in Amsterdam in 2004 ongeveer 2500 meter en in Rotterdam 567 meter.

Bij een gemiddeld, kleiner, arrondissement is de groei zo'n 500 meter. De gerechten zijn in 2004 begonnen met het wegwerken van die voorraad, waarbij in zes maanden 23 kilometer werd ‘bewerkt’. Niet alles wordt vernietigd. Van de 23 kilometer zal 2 tot 3 kilometer worden overgedragen aan het Nationaal Archief.

Meer over