Donderdag

Veiling euor uit 1971 levert minder op dean gedacht

Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is een 'euro' uit 1971 verkocht voor 325 euro. De echte euromunt kwam in 2002 in circulatie, maar bij Christie's kwam een exemplaar onder de hamer dat het Nederlands reclamebureau Prad in 1971 liet maken na het winnen van een wedstrijd. Het Amerikaanse weekblad Time daagde reclamebureaus dat jaar uit een zo origineel mogelijke advertentie te verzinnen. Prad bedacht een prijsvraag om een naam te bedenken voor een Europese munt. Er kwamen 1.077 inzendingen binnen, met namen als Alpha, Ecu, Spes en Valor.

De naam Euro werd uitverkoren. Het reclamebureau liet vijfhonderd stuks drukken. Bij Christie's werd een zilveren exemplaar van 1 euro geveild. Het veilinghuis dacht dat de munt tussen 500 en 700 moderne euro's zou opbrengen.

Bidden beteugelt boosheid

Ergens boos over? Prevel dan een gebed, ook al ben je niet gelovig. Nieuw onderzoek van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers toont dat een gebed de woede en agressie vermindert. 'We ontdekten dat gebed mensen echt in staat stelt om woede te beteugelen. Ze nemen het minder persoonlijk', zei professor Brad Bushman van de Ohio State University. Bidden helpt ook bij mensen die helemaal niet gelovig zijn, aldus het artikel in Personality and Social Psychology Bulletin. Sander Koole van de Vrije Universiteit Amsterdam vond vergelijkbare resultaten over de kracht van gebed. De effecten zijn volgens de onderzoekers vrij groot.

Wereldwijd #Chittychittybangbang

De nabestaanden van wijlen James Bond-bedenker Ian Fleming hebben toestemming gegeven om dat andere succesnummer van Fleming, de vliegende auto Chitty Chitty Bang Bang, nieuw leven in te blazen. Het originele boek van Fleming stamt uit 1964 (de verfilming met Dick van Dyke is uit 1968), maar nu komt er een serie van drie nieuwe boeken, geschreven door de gerenommeerde Frank Cottrell Boyce, over de familie Pott die een auto heeft die over magische krachten bezit.

Groot-Brittannië #richardlittlejohn

De rechtse journalist Richard Littlejohn heeft zich de woede van een groot deel van de Britse bevolking op de hals gehaald door de Japan-column die hij schreef in de krant Daily Mail. In de column hekelt Littlejohn de vele aandacht en het medeleven dat er zijn land is voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan, volgens Littlejohn toch een land dat mijlenver van Groot-Brittannië afstaat, zowel 'in afstand als in cultuur'. De scheldkanonnades op Twitter richting Littlejohn liegen er niet om.

Rutger Hauer te gast bij imagine filmfestival

De Nederlandse acteur Rutger Hauer is te gast tijdens het Imagine Filmfestival, voorheen het Amsterdam Fantastic Film Festival. Het festival gaat 13 april van start met de actiekomedie Hobo With a Shotgun, met Hauer als wraaklustige zwerver in de hoofdrol. De kaartverkoop voor Imagine start vanavond om 20 uur via imaginefilmfestival.nl. Het festival vindt tot en met 23 april plaats in de Amsterdamse bioscoop Kriterion.

'In tv-shows als Pop Idol wordt iedere zanger die een melodie te dik aanzet soulvol genoemd. Dat wilde ik juist vermijden. Ik liet mij bijvoorbeeld inspireren door Sam Cooke - hij was bepaald geen zanger die Summertime liet klinken als Summertime-eee-oo.'

De jonge Britse muzikant James Blake vertelt aan muziekwebsite Pitchfork dat er voor hem een stigma kleeft aan het woord 'soulvol'.

undefined

Meer over