Donderdag

Internationale Man Booker Prize voor Philip Roth

De Amerikaanse auteur Philip Roth heeft de internationale Man Booker Prize 2011 in ontvangst genomen in Sydney. Volgens de jury weet Roth met zijn boeken 'al meer dan vijftig jaar een enorm en steeds groeiend publiek [te] stimuleren, provoceren en amuseren'. De 78-jarige auteur heeft een flink aantal titels op zijn naam staan. De meest bekende: Portnoy's Complaints (1969) en een trilogie uit de jaren negentig: American Pastoral, I Married a Communist en The Human Stain. Roth is vereerd en hoopt dat nu nog meer mensen zijn boeken zullen lezen. Niet iedereen bleek blij met de uitslag: één van de drie juryleden stapte op na Roth's onderscheiding. Publicist Carmen Callil was het totaal niet eens met de beslissing. Zij wilde Roth niet eens op de longlist zien, zo vertelde ze The Guardian. Hij snijdt in ieder boek hetzelfde onderwerp aan, betoogde zij. Aan de Man Booker Prize is een bedrag van ongeveer 68 duizend euro verbonden. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een auteur die wereldwijd van groot belang is. Eerdere winnaars waren: Ismail Kadare (2005), Chinua Achebe (2007) en Alice Munro (2009).

Pierre Bokma: hoofdrol in Vastgoedfraude

Pierre Bokma speelt de hoofdrol in de toneelversie van De Vastgoedfraude. De bewerking zal in het najaar van 2012 op de planken staan. Het stuk is een onderdeel van een trilogie toneelversies van actuele gebeurtenissen in het Nederlands bedrijfleven. De andere twee delen gaan over Ahold en Nina Brink. Bos Theaterproducties, George van Houts en Tom de Ket produceren de toneelstukken onder de overkoepelende titel De Apenrots NV. Naast Bokma spelen ook Leopold Witte, Ton Kas, Van Houts en De Ket zelf mee. De Vastgoedfraude is gebaseerd op het gelijknamige boek van journalisten Vasco van der Boon en Gerben van der Marel over de grootste fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis. Eerder trok Reinout Oerlemans zich al terug met Eyeworks. Hij besloot geen filmbewerking van het boek te maken, omdat hij niet juridisch aansprakelijk wilde zijn voor de inhoud. Producent Paul Voorthuysen werkt nu wel aan een verfilming.

Waar Heeft de Wereld het over?

Álvaro Vargas Llosa, zoon van schrijver en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, is veelbesproken op Twitter, in zijn thuisland Peru en ver daarbuiten: de schrijver en politiek commentator schreef in een Peruaanse krant dat als presidentskandidaat Keiko Fujimori de aanstaande verkiezingen in Peru zal winnen, daarmee 'de maffia terugkeert aan de macht'. Fujimori komt uit een omstreden familie: ze is de dochter van voormalig president Alberto Fujimori, die momenteel in de gevangenis zit wegens de wandaden die hij beging tijdens zijn bewind in de jaren negentig.

Australië#thegreatgatsby

Met de toekenning van de rol van Tom Buchanan aan de Australische acteur Joel Edgerton is de cast compleet van The Great Gatsby, het nieuwe 3D-filmproject van Baz Luhrmann (Moulin Rouge!). De nog relatief onbekende acteur Edgerton zal in The Great Gatsby spelen temidden van sterren als Leonardo DiCaprio (als Gatsby zelf), Tobey Maguire en Carey Mulligan in de moderne versie van de klassieke Amerikaanse roman van F. Scott Fitzgerald. De première van The Great Gatsby staat gepland voor 2012.

'Atleten zeggen soms dat ze 'in the zone' zijn. Dan kun je het niet forceren. Soms gebeurt het gewoon, als je je laat gaan. Ik heb geen idee waar het vandaan komt.'

Komiek Paul Merton (uit onder andere Have I got news for you) probeert aan The Guardian uit te leggen, hoe inspiratie werkt.

undefined

Meer over