Donderdag 28 mei: Dit is vandaag belangrijk

Huizenkopers moeten niet meer het volle pond lenen, bepleit de financiële adviesraad van de overheid. Blijft Sepp Blatter voor eeuwig onbesmet? Shell is het sterkste Nederlandse merk, en waarom de man weer trots mag zijn op zijn bierbuikje, oftewel de 'dadbod'. We praten u in een paar minuten bij over de belangrijkste onderwerpen van vandaag.

Just Fontein
Archieffoto van het hoofdkantoor van Shell Beeld anp
Archieffoto van het hoofdkantoor van ShellBeeld anp

Terwijl u sliep...

...bepleitte het Financieel Stabiliteitscomité, het nieuwe adviesorgaan van de regering, dat de maximale hypotheek voor Nederlandse huizenkopers stapsgewijs verder moet dalen naar 90 procent van de koopsom.

...werd duidelijk dat de vier instituten in Nederland die psychische hulp bieden aan kankerpatiënten en hun familie in grote financiële nood verkeren.

...werd Shell verkozen tot het sterkste Nederlandse merk. Heineken, Shell en ING behoren tot de honderd meest waardevolle ter wereld. In deze lijst staat Apple onbedreigd op nummer 1.

...waarschuwde de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid voor het gevaar van handige vlieg-apps. Deze zouden de piloten te veel afleiden.

...won Sevilla de Europa League-finale tegen het Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk: 3-2. Daarmee komt de teller voor Sevilla op vier titels, een ongeëvenaard aantal.

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Straks in het nieuws

09:00
Lancering 'Institute For Financial Crime'. Nieuw instituut moet financiële fraude effectiever bestrijden.

13:15
De Britse premier David Cameron brengt een bezoek aan premier Mark Rutte. De twee zijn op veel terreinen binnen de Europese Unie bondgenoten.

19:00
In het Filmhuis Den Haag wordt de documentaire Citizenfour over Edward Snowden vertoond, met daarna een debat over privacy met onder andere Europarlementariër Marietje Schaake (D66). De film krijgt vandaag vijf sterren in de Volkskrant.

En dan is er ook nog voetbal:
Zoals de playoffs in de Jupiler League, met om 18:30 uur De Graafschap - FC Volendam en om 19:45 uur Roda JC - NAC.

In de Eredivisie strijden Vitesse en Heereveen om een plekje in Europa. Lees ook het profiel van Davy Pröpper, de 'vormgever van Vitesse'.

null Beeld Poster
Beeld Poster

Must-reads

Huizenkopers moeten niet meer het volle pond lenen, adviseert DNB-president Klaas Knot aan de regering. Hij kan met deze uitspraken rekenen op grote tegenstand. Een interview met Knot: 'Een hoge lening maakt de huiseigenaar kwetsbaar.' (+)

De Volkskrant sprak de afgelopen maanden tientallen bondsofficials van over de hele wereld over de problemen bij de FIFA. Blijft Sepp Blatter voor eeuwig onbesmet? 'Ja, er zijn veel problemen', zei een Oost-Europese bondsvoorzitter. 'Maar in dit gigantische schip, met 209 matrozen, bestaat er geen gemakkelijke weg. Ik ben ervan overtuigd dat Blatter het schip recht vooruit stuurt en alle stormen doorstaat.' Een analyse vanuit Zürich. (+)

Een vrouwelijke president van de VS, daarvan zijn er niet veel in films. Blockbuster Independence Day 2 schiet Hillary Clinton straks te hulp, let maar op. Hoe creëer je een goede presidente? Een beschouwing van filmjournaliste Pauline Kleijer. (+)

Bij de koffieautomaat

De basketballers van de NBA krijgen de helft van alle inkomsten, Amerikaanse honkballers 45 procent. In de eredivisie gaat ruim 80 procent op aan spelerssalarissen. Tennissers hebben bij grandslams recht op 25 procent. Het wordt de hoogste tijd dat het IOC de Olympische sporter meer biedt dan alleen eremetaal, bepleit bestuurslid Marius Vizer. (+)

Opvoedadvies werkt vaak averechts en maakt ouders onzeker, zegt Carolien Gravesteijn, lector ouderschap en ouderbegeleiding aan de Hogeschool Leiden. 'Het is niet aangetoond dat een goede opvoeding maakbaar is. Wel weten we dat al dat advies schadelijk kan zijn, doordat ouders continu horen dat ze het niet goed doen - het gaat niet goed met uw kind, dat is uw schuld. We maken ouders veel te bezorgd' (+)

De 'dadbod' bestaat al sinds er bier en barbecue zijn, maar ineens wordt het mannenlichaam dat het midden houdt tussen sixpack en bierbuik gezien als schoonheidsideaal. Pablo Cabenda, zelf 'dadbodder', verklaart de hype. (+)

(drie voorbeelden van de 'dadbod')

Jon Hamm (Mad Men), Seth Rogen en Leonardo DiCaprio) Beeld Instagram
Jon Hamm (Mad Men), Seth Rogen en Leonardo DiCaprio)Beeld Instagram

Populair het afgelopen etmaal

- UEFA dreigt FIFA-congres te boycotten

- 'Enige overdrijving is de FIFA niet vreemd'

- 'Vrouwen, kap met koffie voor de afdeling halen'

- Ging Game of Thrones te ver met deze scène?

Iedere ochtend op mobiel?

Wilt u dit overzicht iedere ochtend rond 8 uur op uw mobiel via Whatsapp ontvangen? Klik hier.

Meer over