Donderdag 21 mei: Dit is vandaag belangrijk

Hoe demonstrerende studenten een gewillig oor vonden, de hersenscan belangrijker wordt in de rechtszaal, en of dat een goed idee is, en een onverwachte partij in de strijd tegen windmolens: een optocht aan zaken die u wilt weten voordat u aan de dag begint.

Demonstrerende studenten voor het Maagdenhuis nadat dat werd ontruimd, in april. Beeld anp
Demonstrerende studenten voor het Maagdenhuis nadat dat werd ontruimd, in april.Beeld anp

Terwijl u sliep...

...bleek dat de studentendemonstraties van de afgelopen tijd om meer democratie in het onderwijs effect hebben gehad. VVD, PvdA, SP, CDA en D66 doen vandaag ieder voorstellen om de inspraak van studenten uit te breiden.

...onthulde De Telegraaf dat de kunstschatten uit de privécollectie van Adolf Hitler die gisteren werden teruggevonden dankzij drie Nederlandse roofkunstjagers weer boven water zijn gekomen.

...lekte 80.000 liter olie uit een kapotte pijpleiding in Californië.

...besloten de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP vandaag niet langs te gaan bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om te praten over de begroting van volgend jaar.

...lukte het Dick Advocaat om zijn club Sunderland in de Engelse Premier League te houden na een 0-0 gelijkspel tegen Arsenal.

Dick Advocaat en Sunderland-speler Cattermole, gisteravond. Beeld anp
Dick Advocaat en Sunderland-speler Cattermole, gisteravond.Beeld anp

Straks in het nieuws

09.00 uur
Eindexamens: Latijn en maatschappijwetenschappen voor vwo, maatschappijwetenschappen en scheikunde voor havo, maatschappijleer en natuurkunde en scheikunde voor vmbo.

09.30 uur
Maandcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: de prijs van bestaande koopwoningen in april, en over de werkloosheid vorige maand.

09.30 uur
Op de derde dag van de verhoren over het debacle van de Fyra verschijnen twee oud-ministers voor de parlementaire enquêtecommissie: oud-minister van Financiën Gerrit Zalm en Tineke Netelenbos, minister van Verkeer en Waterstaat toen de overeenkomst met de NS voor het vervoer op de hogesnelheidslijn werd getekend.

10.00 uur
Een hoorzitting in de Tweede Kamer over gokken op internet, voor de behandeling van een wetsvoorstel dat dat mogelijk moet maken in Nederland.

15.30 uur
De P.C. Hooftprijs wordt uitgereikt aan dichteres Anneke Brassinga.

21.00 uur
De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival is in Wenen.

Ook vandaag
Koningin Máxima reikt de Appeltjes van Oranje uit, een waarderingsprijs voor sociale initiatieven. De organisaties die de prijs krijgen zijn Steunstichting Voedsel Focus Amersfoort, Stichting New Dutch Connections uit Utrecht en Stichting Krusada op Bonaire.

Politiemensen zijn begonnen met hun protestactie op het Binnenhof voor een betere cao.

Dichteres Anneke Brassinga. Beeld anp
Dichteres Anneke Brassinga.Beeld anp

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Mustreads

Nederland is een museum rijker. Miljardair Hans Melchers stelt er topstukken tentoon die hij kocht uit de failliete boedel van DSB-baas Dirk Scheringa. 'Om ze in Nederland te houden', verklaart de nieuwkomer in de museumwereld. 'Echte guts kom je daar zelden tegen.'(+)

Hun boot werd een speelbal van Thailand, Maleisië en Indonesië, en na drie maanden zwerven zetten 430 Rohingya voet aan wal in Atjeh. Aan boord braken vechtpartijen uit om het minste of geringste. 'De sporen van die vechtpartijen zijn te zien: mannen met half genezen littekens of een jeukend verband om hun hoofd.' (+)

De zaak tegen ex-neurloog Ernst Jansen Steur gaat vandaag verder. De verdediging voert aan dat zijn foute diagnoses door herstenletsel zijn veroorzaakt. Daarmee wordt de vraag weer relevant of je een misdaad, of misstap, kunt zetten doordat er in je brein iets niet klopt. Maar wordt het defecte brein van de verdachte het favoriete excuus van de verdediging? Met de hersenscan als het ultieme bewijs? (+) 'Sorry, edelachtbare. Maar mijn frontaalkwab is een gatenkaas.'

Het nieuwe museum Melchers. Beeld Henk Wildschut
Het nieuwe museum Melchers.Beeld Henk Wildschut
Een MRI-scan van een 50-jarige met frontaalkwabdementie. Bij de pijl is te zien hoe de frontale kwab gekrompen is ten opzichte van het gezonde brein op de andere MRI-scan. Symptomen die vaak voorkomen bij frontaalkwabdementie: veranderingen in persoonlijkheid, zoals verlies van emotionele remmingen en empathisch vermogen. Beeld Science Photo Librabry
Een MRI-scan van een 50-jarige met frontaalkwabdementie. Bij de pijl is te zien hoe de frontale kwab gekrompen is ten opzichte van het gezonde brein op de andere MRI-scan. Symptomen die vaak voorkomen bij frontaalkwabdementie: veranderingen in persoonlijkheid, zoals verlies van emotionele remmingen en empathisch vermogen.Beeld Science Photo Librabry

Met een schuld van 5 miljard euro staat luchtvaartmaatschappij Air France-KLM op omvallen. In Parijs wordt vandaag een spannende aandeelhoudersvergadering gehouden: hoeveel geduld hebben de banken nog? En is het concern wel te redden? (+) De drie belangrijkste barrières op een rij. En anders rest alleen nog plan B: de verkoop van KLM.

Bij de koffieautomaat

Radiostations die locaties van flitspalen doorgeven aan automobilisten, gedragen zich 'misdadig' en 'onethisch'. Dit stelt de Vereniging Verkeersslachtoffers (VVS) in een open brief aan Nederlandse radiostations. Het melden van snelheidscontroles zou automobilisten uitnodigen te hard te rijden. De vereniging eist dat radiostations er direct mee stoppen.

Ook de rechtoplopende aapachtigen waarvan de mens afstamt maakten al simpele werktuigen. Zo'n 3,3 miljoen jaar geleden sloegen ze scherpe snippers van keien af voor gebruik als 'mes' en pletten ze voedsel door het op een steen te leggen en er met een kei op te slaan. Dat maken archeologen op uit de vondst van zo'n 150 naar het zich laat aanzien bewerkte stenen in het huidige Kenia.

En een nieuwe coalitiegenoot meldt zich aan het front in het Drentse gevecht tegen windmolens. Nadat eerder de inwoners van de Veenkoloniën zich massaal keerden tegen de komst van vijftig windturbines, maken nu ook astronomen bezwaar. De geplande turbines zullen namelijk de werking van de LOFAR-radiotelescoop verstoren.

Oh, en het weer? Eerst volop zon, maar al snel komen de wolken. Het hele weerbericht is hier te lezen.

Een flitser op archiefbeeld. Beeld anp
Een flitser op archiefbeeld.Beeld anp
Windmolens langs de A6 bij urk. Beeld anp
Windmolens langs de A6 bij urk.Beeld anp

Populair het afgelopen etmaal

Vier maanden undercover bij de Scientologykerk (+)

Ruim helft Europese mannen stamt af van drie oervaders

Van Praag trekt zich terug als uitdager Blatter bij FIFA

'Hijgerige Amsterdamse meute too much', recensent niet welkom

Meevaller in de zorg van 2 miljard euro

IS verovert Syrische stad Palmyra

Reacties op Trijntje gingen vooral over vliegende eekhoorns

Scientologykerk laat kinderen therapieën volwassenen leiden

Een nagespeelde scène in de oude Romeinse stad Palmyra op een foto uit het archief. Beeld ap
Een nagespeelde scène in de oude Romeinse stad Palmyra op een foto uit het archief.Beeld ap

Elke ochtend op mobiel?

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over