Donder en bliksem versus bonuskaart

De voorstelling wordt snel en energiek gespeeld en dat maakt deze Verleiders vermakelijk.

Theater

De Verleiders 2: de val van een superman. Van Tom de Ket en George van Houts door Bos Theaterproducties

26/2, Zaantheater Zaandam. Tournee: de-verleiders.nl

Ronald Jan Heijn als een moderne Hamlet, die wordt bezocht door de geest van zijn vader: 'Heijn of niet Heijn, dat is de vraag'. Het is een spectaculair begin van de voorstelling De Verleiders 2 - de val van een super-man over de financiële perikelen van het Ahold-concern in de periode 2000-2003.

Die vader is Gerrit Jan Heijn, destijds met zijn broer Albert topman van het bedrijf, die werd ontvoerd en vermoord. Robert Jan is de zoon die zijn eigen weg ging, het zachte pad van de onthechting op.

George van Houts en Tom de Ket maakten eerder De Verleiders 1 over de vastgoedfraude, een voorstelling die een enorm succes werd en Pierre Bokma de Louis d'Or opleverde. Nu is 's lands grootste kruidenier aan de beurt en met name de rol die topman Cees van der Hoeven in die tijd speelde. Zijn financiële mismanagement kostte het bedrijf uiteindelijk 8 miljard euro en bracht het bijna aan de rand van de afgrond. Wat daar op het hoofdkantoor allemaal gebeurde - het is onduidelijk en nogal ingewikkeld. Zoals die vastgoedfraude dat ook was en juist in De Verleiders 1 zo helder, origineel en virtuoos werd uit- en toegelicht.

Het probleem met deze AH-versie is dat die Van der Hoeven er weliswaar een zooitje van heeft gemaakt, maar verder niet zo'n interessant figuur is. En dat geknoei met de boeken is ook niet bijster theatraal.

Derhalve heeft het artistieke team van deze Bos Theaterproductie het familiegedoe een belangrijk aandeel gegeven. Het stuk speelt zich grotendeels af in het Engelse landhuis van Albert Heijn waar een fictieve ontmoeting tussen hem en Van der Hoeven plaatsvindt op het moment dat de aandelen kelderen.

Ook de goeroe-achtige Robert Jan zweeft er rond, evenals de geest van Gerrit Jan. Verder komen de ex-vrouw van Van der Hoeven en zijn huidige langs - de één in mantelpak en sofisticated, de ander in legging en intens ordinair. De dames maken er hun eigen potje kissebissen van.

Met elkaar hebben ze van alles en nog wat te verhapstukken: van de problemen in de zaak tot de ingewikkelde familieverhoudingen. Met als stijlmiddel: de vette klucht. Er wordt van alles uit de kast gehaald: theatrale effecten met donder en bliksem en aanzwellend orgelmuziek, schuivende panelen, geestverschijningen en bewust lawaaiig komediespel.

Jules Croiset haalt flink uit als Albert Heijn in zijn rolstoel ('Ik voel me verneukt!!!') en Han Römer zoekt het in droogkomisch acteren. Daarnaast is Victor Löw grappig als de zoekende Robert Jan. George Van Houts is zowel de butler als energieke spreekstalmeester.

Heel vaak wordt de voorstelling door hem onderbroken en zijn de acteurs ineens zichzelf. Dan gaat het over toneelspelen en hoe de voorstelling tot een goed einde te brengen. Dat is een paar keer leuk en er worden flink wat geslaagde grappen gemaakt (onder meer over de zelf-ontvoering van Jules Croiset).

Grappig zijn ook de knipogen naar de supermarkt zelf, over de streepjescode, de bonuskaart en de plofkip die zo vol antibiotica zit dat je geen griepprik meer nodig hebt. Maar op den duur gaat die aanpak vervelen. Het wordt een truc die het gebrek aan inhoud uiteindelijk niet kan verdoezelen. De energie en snelheid waarmee de voorstelling wordt gespeeld, maken deze Verleiders 2 weliswaar vermakelijk, maar je valt dit keer niet voor ze in katzwijm.

undefined

Meer over