Donau zwelt na hoogwater Alpen

Het hoogwater in het Alpen-gebied heeft woensdagochtend geleid tot dreigende hoge waterstanden van de rivieren Donau, Inn en Isar...

Steden als Neuberg, Ingolstadt, Kelheim, Regensburg, Straubing en Passau maken zich op voor waterstanden die hoger kunnen zijn dan in tijdens het vorige hoogwater in 1999.

Doordat verdere regenval uit is gebleven, is de situatie in de hoogwatergebieden Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland licht verbeterd. Volgens de laatste gegevens van de politie vielen er sinds het weekeinde in totaal negen doden, zes in Zwitserland en drie in Oostenrijk.

Veel belangrijke doorgaande wegen in de Alpen zijn nog altijd (deels) afgesloten. De Duitse A8 (München-Stuttgart) ter hoogte van Augsburg is weer open. Het wegdeel was afgesloten wegens instortingsgevaar van een brug in aanbouw.

De situatie in het door hoogwater ingesloten Duitse Garmisch-Partenkirchen is sinds woensdagochtend gestabiliseerd. Veel plaatsen in de regio blijven evenwel voorlopig onbereikbaar over de weg.

Dat geldt ook voor Zwitserland. In Luzern aan het Vierwoudstedenmeer liep dinsdag de oude binnenstad onder water. In het kanton Obwalden is het toeristenoord Engelberg alleen via de lucht bereikbaar. Ongeveer 1500 mensen zitten er vast.

In de Zwitserse hoofdstad Bern stonden hele wijken nog onder water. Doordat in het Berner Oberland bruggen zijn weggeslagen is het verkeer sterk gehinderd. Ook door steen- en modderlawinen zijn bepaalde regio's nog altijd onbereikbaar.

De inwoners Tirol en Voralberg in Oostenrijk kunnen iets opgeluchter adem halen, maar ook hier zijn nog altijd duizenden mensen van de buitenwereld afgesloten. De belangrijke Inntal-autosnelweg bij Kufstein blijft nog een aantal dagen gesloten, aldus de Duitse Tagesschau woensdagmorgen.

De aandacht van de autoriteiten gaat nu ook uit naar plaatsen die langs rivieren liggen die het overtollige water uit de Alpen-regio moeten afvoeren. In verschillende steden en dorpen langs de Inn, Isar en Donau zijn verhoogde alarmfases van kracht. In het Beierse Neu-Ulm, waar de Iller en de Donau samenkomen, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag uit voorzorg 250 mensen geëvacueerd, onder wie honderd patiënten van een plaatselijk ziekenhuis.

Meer over