BeschouwingBosbranden Australië

Donaties per naaktfoto of opslag tijdens potje tennis – de wereld geeft voor Australië

Een kangoeroe op de vlucht bij een brandend huis in Australië.   Beeld Matthew Abbott/The New York Times
Een kangoeroe op de vlucht bij een brandend huis in Australië.Beeld Matthew Abbott/The New York Times

Van beroemde tennissers tot het Nederlandse model Kim Feenstra dat de dagopbrengst van haar veganistische granolamerk afstaat aan het Rode Kruis; een golf van solidariteit komt wereldwijd op gang voor het door bosbranden geteisterde Australië.

Marije Vlaskamp en Marieke de Ruiter

Op het filmprijzenfestival Golden Globes kwam zondag de ene na de andere beroemdheid met emotionele uitspraken over de verwoesting, en met flinke geldbedragen. Een beetje celeb is goed voor 500.000 dollar – het bedrag waarmee zangeressen Kylie Minogue, Pink en actrice Nicole Kidman de toon zetten.

De tenniswereld is verdeeld over de beste aanpak: een bedrag overmaken per direct gewonnen opslag, of eerst de overwinning binnenslepen om vervolgens het hele prijzengeld te doneren. Als de nummer één van de wereldranglijst Ashleigh Barty de hoofdprijs van 250.000 dollar van de Brisbane Open wint, gaat dat naar getroffen gezinnen. Schrijvers dragen een steentje bij met onlineveilingen van gesigneerde werken.

Recordhouder fondsenwerven is de Australische komiek Celeste Barber, die in twee dagen 13 miljoen dollar bij elkaar kreeg via sociale media. Daar toonde ze haar 6,4 miljoen Instagramvolgers foto’s van het huis van haar schoonouders in een van de zwaarst getroffen gebieden in New South Wales. Ook een rondborstig Amerikaans fotomodel ging viraal. Iedereen die een tientje voor Australië overheeft, stuurt ze een naaktfoto van zichzelf. Instagram heeft haar account inmiddels geblokkeerd wegens het verspreiden van ‘seksueel suggestieve inhoud’.

Beeldmateriaal

De internationale steun voor Australië verbaast hoogleraar filantropie René Bekkers niet. ‘Natuurrampen hebben het makkelijker in de fondsenwerving dan man-made disasters, zoals oorlogen, omdat alle slachtoffers onschuldig zijn. En het zal ook geen kwaad hebben gedaan dat er zoveel goed beeldmateriaal is.’

Sinds de bosbranden in november uitbraken zijn ruim tweeduizend huizen in vlammen opgegaan, een gebied ter grootte van Kroatië is zwartgeblakerd. Dat de fondsenwerving nu pas op gang komt, vindt Bekkers niet zo vreemd. De Australische brandweer en overheid zijn de eerst aangewezenen om de branden te bestrijden. Nu die de ramp moeilijk onder controle is te krijgen, komt internationale hulp op gang.

Landen in de regio zoals Singapore en Papoea-Nieuw-Guinea bieden troepen aan, Nieuw-Zeeland komt met drie helikopters. Het Stille Zuidzee-eiland Vanuatu stelt 250.000 dollar ter beschikking en het net onafhankelijke landje Bougainville is een inzamelingsactie begonnen. In Engeland staat een team van zeshonderd hulpverleners te springen om in actie te komen, laten ze via Twitter weten. De Britse koninklijke familie vestigt via Twitter de aandacht op de ‘ecocide’ in Australië. In Nederland heeft het Rode Kruis een gironummer geopend.

De Australische regering zette maandag opnieuw 1,2 miljard euro overheidsgeld opzij voor een nationaal rampenfonds voor de wederopbouw, waarvoor eerder al tientallen miljoenen zijn gereserveerd. Hoeveel geld daar uiteindelijk voor nodig is, weet niemand. Een Australische verzekeringsmaatschappij verwacht wegens de branden 248 miljoen euro uit te keren over de laatste zes maanden van 2019. Maar dat is slechts een begin, want veel gebieden staan nog steeds in brand.

Het vuur heeft Mittagong niet bereikt – nog niet
De inwoners van de Australische plattelandsgemeente Mittagong zagen het vuur afgelopen week onheilspellend snel naderen. Samen met lokale vrijwilligers deed brandweercommandant Muddle er alles aan om het dorp te beschermen. Maar was het genoeg?

Koala Kurra is kind van de rekening van falend klimaatbeleid
Vrijwilliger Morgan verzorgt de koala’s Missy en Kurra in de achtertuin van zijn moeder, maar of het tweetal de enorme Australische bosbranden overleeft, weet hij pas over een paar weken. De vuurzeeën hebben de discussies over (falend) klimaatbeleid van de regering-Morrison doen oplaaien.

Meer over