Donadoni weg als bondscoach van Italië

De teleurstellende prestaties van Italië op het EK voetbal hebben bondscoach Roberto Donadoni zijn baan gekost. Lippi keert terug.

ANP

De trainer die de Italianen twee jaar geleden de wereldtitel bezorgde, Marcello Lippi keert terug als bondscoach.

Italië begon het EK met een forse nederlaag tegen het Nederlands elftal (3-0). Door een gelijkspel tegen Roemenië en winst op Frankrijk bereikte de wereldkampioen uiteindelijk toch de kwartfinales, waarin Spanje na strafschoppen te sterk was.

De voormalige speler van AC Milan tekende vlak voor het EK een nieuw tweejarig contract bij de bond, dat na het EK in zou gaan. Voorwaarde was wel dat Donadoni de ‘Azzurri’ naar de halve finale zou leiden. Daarin slaagde hij dankzij missers in de strafschoppenreeks van Daniele de Rossi en Antonio di Natale niet. De bond kon daarom nog onder de verbintenis met Donadoni uit.

Italië won onder Donadoni dertien wedstrijden. Vijf duels gingen verloren, vijf keer speelde de wereldkampioen gelijk. De bondscoach was na het teleurstellende verlies tegen Spanje nog hoopvol over zijn toekomst. ‘We hebben de wedstrijd slechts verloren op strafschopen’, aldus Donadoni. Voor de Italiaanse voetbalbond maakte dat echter niets uit. ‘We beschouwen zijn contract als verlopen’, aldus voorzitter Giancarlo Abete.

Roberto Donadoni (AFP) Beeld
Roberto Donadoni (AFP)
Meer over