Don Juan stijgt zeer gelukzalig ten hemel

Een avondje Parade levert zes doden op. Vermoord nog wel. Crimes passionels. In Rooie Sien van Studio 5 (Helmert Woudenberg) worden moeder en dochter Sien in hun peeskamertjes vermoord....

Annette Embrechts

En Don Juan Tenorio stijgt in het gelijknamige stuk gelukzalig ten hemel, in de dood herenigd met zijn kuise Dona Ines. Deze muzikale 'machomovie' wordt gespeeld en gezongen door een gelegenheidsformatie bestaande uit drie leden van Orkater en de helft van het duo Van Houts & De Ket. Mid-veertigers die al acht jaar op de Parade staan en de meisjes daar steeds jonger zien worden. Voor hen spelen ze deze wijze les over een weddenschap van twee Dons die begint als een wedstrijd in zonden maar al snel ontaardt in een race om hun bruiden met hun eigen leven als inzet.

Ieder karakter uit deze rappe Spaanse komedie - volgens de folder geschreven in 1644 maar vermoedelijk ontstaan aan de keukentafel van Orkater - wordt met een fluit, een trom van schwung voorzien. De travestie van de heren is even doorzichtig als hilarisch. Een brede borstkas voor gebonden en Leopold Witte is de stoere Don Luis Mejia, een nonnenkap op en en hij transformeert in Dona Ines. Dat de acteurs af en toe opzettelijk met rekwisieten rommelen geeft de voorstelling het vrolijke karakter van een goed getrainde improvisatie-act.

Eddie B. Wahr is onvergetelijk als de dik bebrilde Dona Anna en Kees van der Vooren laat zich als Don Gonzalo, de vader van Ines, naar de andere wereld helpen waarna hij als geest wraak komt nemen. Met een paar gitaren, wat toeters en bellen, nepneuzen, een toneelgordijn en een swingende speelstijl jassen ze deze verwikkelingen rondom een doodskist er in dertig minuten doorheen. En dan weten ze ook nog - al is het op filmdoek - de hemel te bereiken.

Meer over