Don DeLillo, Nils Uddenberg, Mia Couto

Ingevroren overledenen bij Don DeLillo, de liefdesgeschiedenis van een man en zijn kat, een pleidooi voor de Franse cultuur en andere net verschenen titels.

Redactie
Don Delillo - AmboAnthos; € 21,99 Beeld -
Don Delillo - AmboAnthos; € 21,99Beeld -

Nulpunt

In de onderneming die de Convergentie wordt genoemd, worden lichamen van overledenen ingevroren en geconserveerd 'tot het jaar, het decennium, de dag' dat ze weer veilig zouden mogen ontwaken. Op die manier hoopt de vermogende Ross Lockhart, wiens vrouw Artis ziek is, bij haar te blijven, na dit leven. De nieuwe roman van Den Delillo heet Nulpunt in de vertaling van Jan Fastenau, en handelt ook over vader Ross en zoon Jeffrey.

De oude man en de kat

De Zweedse hoogleraar psychologie Nils Uddenberg (1938) was al met emeritaat toen hij zich op een winterdag over een zwerfkat ontfermde. Sindsdien is hij kattenbezitter, 'al vraag ik me wel af of het niet eerder zo is dat de kat mij bezit', schrijft hij in de liefdesgeschiedenis De oude man en de kat, vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel. De illustraties zijn van Ane Gustavsson.

Nils Uddenberg - Balans; € 15,- Beeld
Nils Uddenberg - Balans; € 15,-Beeld

De juridische schimmigheden van een huwelijk

De voormalige danseres Leyla en haar man Altay komen in Berlijn wonen, waar de studente Jonoun die in een bar werkt onmiddellijk verliefd wordt op Leyla. Dat is het begin van een driehoeksverhouding, in De juridische schimmigheden van een huwelijk, de tweede roman van Olga Grjasnowa (1984), geboren in Azerbeidjan en woonachtig in Berlijn. Vertaalster Joëlle Feijen kreeg een talentbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Olga Grjasnowa - Bezige Bij; € 19,99 Beeld
Olga Grjasnowa - Bezige Bij; € 19,99Beeld

Vrouwen van as

Mia Couto (1955) is geboren in Mozambique als zoon van Portugese immigranten, en publiceerde al poëzie op zijn veertiende. Uit het Portugees vertaalde Harrie Lemmens de roman Mulheres de Cinza (2015) als Vrouwen van as, die speelt eind negentiende eeuw, toen het Portugese leger de Afrikaanse keizer versloeg die heerste over de zuidelijke helft van wat later Mozambique zou heten.

Mia Couto - Querido; € 18,99 Beeld
Mia Couto - Querido; € 18,99Beeld

De ijzeren engel

De eerste roman van de Leidse bestuursadviseur Florian Boland is de thriller De ijzeren engel, over de assistent-psychiater Mark Moulain (29) die in de Haarlemse Linnaeuskliniek te maken krijgt met de schizofrene patiënt Julian Kroon.

Florian Boland - PepperBooks; € 19,99 Beeld
Florian Boland - PepperBooks; € 19,99Beeld

Scorpio

De Belgische schrijfster Hilde Vandermeeren schuwt het grote gebaar niet. De auteur, die met haar vorige boek (Stille Grond) voor de laatste Gouden Strop werd genomineerd, introduceert in Scorpio een duister uitzendbureau dat huurmoordenaars levert. Michael is een van de ervaren werknemers, die voor het bureau, dat ergens in Polen zetelt, in opdracht mensen liquideert. Hij krijgt echter gewetensnood als hij een moeder en haar 7-jarig zoontje moet omleggen. De moeder, Gaelle, ontwaakt na een weekeindje weg in een psychiatrisch ziekenhuis in Berlijn, ze wordt ervan beschuldigd haar zoontje te hebben willen doden. Volgt een intrigerend kat-en-muisspel, waarbij de eigenares van Scorpio, ene Dolores, ook nog een team achter haar werkweigerende huurmoordenaar Michael aanstuurt. Want: wie een opdracht weigert, moet er zelf aan geloven.

Hilde Vandermeeren - Q, € 19,99 Beeld
Hilde Vandermeeren - Q, € 19,99Beeld

Pluk een roos

Inspecteur Helen Grace, hoofdpersoon uit de boeken van de Britse schrijver M.J. Arlidge, is een eigenaardig persoon. Zelf misbruikt in haar jeugd, laat ze zich in haar vrije tijd vrijwillig afranselen door haar minnaar. Is weer eens wat anders dan operaliefhebber Morse, al houdt de auteur zich verder keurig aan de spelregels van de Britse politiethriller. Grace maakt in Pluk een roos, het derde in het Nederlands vertaalde boek van Arlidge, jacht op een seriemoordenaar die jonge vrouwen in een kelder opsluit en later op het strand van Southampton begraaft. Goed uitgewerkt, al is het (vrouw in kelder, getraumatiseerde seriemoordenaar, race tegen de klok voor de politie) wel een wat uitgekauwd thema. Op het politiebureau krijgt Grace daarnaast nog te maken met idiote machtspelletjes van haar leidinggevende.

M.J. Arlidge - De Boekerij, € 19,99 Beeld
M.J. Arlidge - De Boekerij, € 19,99Beeld

Frankrijktrilogie

Hoe de vrouw van commissaris Maigret boeuf bourguignon klaarmaakte; de ellendige dood van Guy de Maupassant, die óók nog eens werd begraven aan de verkeerde kant van de Seine; de voorliefde van Victor Hugo voor Belgische biertjes; waarom Houellebecq meer een moralist is dan een cynicus: in zijn drie eerder verschenen boeken over Frankrijk, die nu zijn uitgebracht in een handige lichte vakantiepocket onder de naam Frankrijktrilogie, legt francofiel Bart van Loo het allemaal uit, en nog veel meer. 'Ik wil graag een pleitbezorger zijn voor een cultuur die steeds meer in de verdrukking komt', zegt Van Loo die voor zijn zendingsdrift niet voldoende geprezen kan worden. Zie ook bartvanloo.blogspot.nl.

Bart van Loo - De Bezige Bij € 17,50 Beeld
Bart van Loo - De Bezige Bij € 17,50Beeld
Meer over