Dolenthousiaste pg gaat minister net iets te ver

Het gaat prima met het Openbaar Ministerie, jubelde minister Korthals van Justitie woensdag in de Tweede Kamer. De reorganisatie verloopt nog niet vlekkeloos, maar toch....

Het was immers pas veertien maanden geleden dat de procureurs hard in aanvaring kwamen met toenmalig minister Sorgdrager van Justitie. Dat leidde tot het ontslag van super-pg Docters van Leeuwen. De collega-procureurs hielden daar een enorme kater aan over.

Korthals euforie sloeg gisteren over op de plaatsvervangend super-pg Ficq, als ondersteunend ambtenaar aanwezig bij het Kamerdebat. Hij pakte met jeugdig enthousiasme de microfoon om de woorden van zijn minister te bevestigen. 'Mag ik even. . .'

Maar hij rekende buiten de waard. 'Nee, hij mag niet praten', repliceerde Korthals vinnig. Ficq kleurde dieprood door deze publieke terechtwijzing. 'Ik ben hier de baas, maar ja, het mag niet van de minister', zei commissievoorzitter Van Heemst een tikje hulpeloos.

Het deed Korthals direct bekoelen. 'Hebben we weer een reden om met elkaar te praten', zei hij tot pg-voorzitter Ficq.

Die weet weer hoe de stand van zaken is: de minister is de baas, en dat kan alleen zo blijven als hij zijn procureurs-generaal kort houdt.

Meer over