Dokter: ‘Rasmussen gebruikte bloeddoping of kreeg transfusie’

Michael Rasmussen onderging tijdens de Tour de France van 2007 een bloedtransfusie, of hij volgde vlak voor de start van het evenement een kuur met het verboden bloeddopingmiddel epo....

Rasmussen presenteerde zijn biologisch paspoort vorige week zelf tijdens een persconferentie in Hellerup. De cijfers toonden volgens hem aan dat hij nooit verboden middelen heeft gebruikt.

Damsgaard is een andere mening toegedaan. Volgens hem is de stijging van zowel de hematocriet-als de hemoglobinewaarde van de renner in de Tour ‘verdacht’, ‘fysiologisch onmogelijk’ en wetenschappelijk niet anders te verklaren dan dat Rasmussen zich heeft bediend van kunstmatige verrijking. Zijn hematocrietwaarde nam tijdens de ronde met 3,6 procent toe, zijn hemoglobinewaarde met 1,1 gram per deciliter.

‘Het is wetenschappelijk aangetoond dat het hemoglobinegehalte van een renner in een grote ronde door de zware inspanningen en de uitputting daalt’, zegt hij. Bij de zeven renners van CSC, waar Damsgaard het antidopingprogramma van de wielerploeg leidt, zakte de waarde tijdens de Tour 12 tot 22 procent.

Rasmussen werd afgelopen zomer door Rabobank ontslagen en uit de Tour gezet omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats. Vandaag verschijnt het rapport van de commissie-Vogelzang dat in opdracht van Rabobank onderzoek deed naar het gedwongen vertrek van de geletruidrager uit de Tour.

Meer over